Stefanović: Dio pronađenog oružja sa ratišta iz Hrvatske i BIH

Dio naoružanja pronađenog u Jajincima, nedaleko od kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića, potiče sa ratišta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok se još čeka rezultat DNK analize, izjavio je u nedjelju navečer ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

“Ono što smo do sada utvrdili je poreklo dela naoružanja, da je ručni raketni bacač zolja sa jednog dela hrvatskog ratišta, a da su dve od četiri ručne bombe bile na delu ratišta u Bosni i Hercegovini, u blizini Sarajeva”, rekao je on za bbeogradsku TV Prva.

Kako je istakao, rezultati DNK analize se još čekaju i ona će u nedjelju navečer biti gotova, kada “ćemo moći da znamo više informacija da li postoje određeni DNK tragovi i da li postoji lice u bazama podataka kojima bi ti eventualni DNK tragovi mogli da pripadaju”.

“To su prvi, inicijalni podaci. Utvrđivaćemo i moguća lica za koja sumnjamo da su mogla biti u posedu ovog naoružnja, da vidimo trag sa te strane. Preduzima se veliki broj mera i radnji u analizi tragova i baznih stanica i svega što policija u saradnji sa bezbednosnim službama preduzima, kako bi se utvrdilo ko je doneo to naoružanje i otkud ono tu”, kazao je Stefanović.

‘Kobre’ su najbolje

“Mi ćemo i putem međunarodne pravne pomoći tražiti od država za koje sumnjamo da bi potencijalni izvršioci ili oni koji su bili rukovaoci tog naoružanja da su se nalazili u tim državama, pa ćemo videti do čega ćemo stići”, dodao je.

Na pitanje da li su sigurnosne mjere podignute na viši nivo, Stefanović je rekao: “Vi znate premijera Vučića, on nije čovek koji će na bilo koji način insistirati na povećanju njegove lične bezbednosti ili broja pripadnika obezbeđenja.”

“Ovo nije stvar fizičkog obezbeđenja, ovi momci koji rade, pripadnici ‘Kobri’, među najboljim su momcima u našoj zemlji. Znači, ti momci rade svoj posao apsolutno požrtvovano i ozbiljno, mnoge sam lično upoznao i mogu da kažem da su zaista profesionalci prve kategorije”, rekao je Stefanović.

Kako je dodao, ovo je pitanje obavještajne i kontraobavještajne zaštite i na tome se mora raditi mnogo više.

Na komentar da su neki ovaj slučaj povezali sa slučajem špijunaže i da li tu ima nekih novih detalja, Stefanović je kazao da taj slučaj ne bi dalje komentairao, da se radi s Tužillaštvom i da se neće propustiti “nijedan pravac sagledavanja”.

“Ja se nadam da ćemo doći do informacije koje će baciti potpuno svetlo na sve ovo”, rekao je.

‘Smjene u službi sigurnosti’

Upitan da li će rezultati, kada budu gotovi, biti objavljeni javnosti, odgovorio je da će biti objavljeno samo ono što bude u interesu saznavanja javnosti, ali da jedan dio informacija sigurno nikada neće biti iznijet u javnost, da se ne bi naškodilo istrazi.

“Ne znam da li uopšte postoji neko ko misli da je uvek u interesu istrage da se iznose svi detalji. Zašto, da bismo upozorili nekoga šta sve znamo i do čega smo sve došli? Naravno da nećemo”, kazao je Stefanović.

On je dodao da informacije sigurnosnih službi služe da se riješi slučaj i da tek kada se to desi, a potencijalni izvršioci budu uhapšeni i privedeni, može se izaći s više detalja i činjenica.

Na pitanje da li smatra da bi trebalo doći do smjena u vrhu službi sigurnosti, Stefanović je rekao da nije pozvan da govori o tome, jer nema kompletan uvid u to šta rade sve službe, da je zadužen za Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali je dodao da “svakako treba sagledati sve”.

Izvor: Agencije