Stazić: Hrvatska osramoćena zbog skidanja izložbe o Anne Frank

Ana Frank
Prvi dio izložbe jest europski, a drugi tematizira holokaust na teritoriji zemlje u kojoj se postavlja (AP)

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Nenad Stazić poručio je u petak kako se Hrvatska skidanjem izložbe o Anne Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku osramotila pred svijetom te je pozvao Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da održi hitnu sjednicu, a od ministra obrazovanja Pave Barišića očekuje da smijeni ravnatelja te škole.

“Prošlo je manje od 24 sata od otvaranja, pa do zatvaranja međunarodne izložbe o Anne Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku. Razlog je protivljenje ravnatelja škole, izvjesnog Josipa Belamarića, da u sklopu svjetski poznate priče o stradanju židovske djevojčice, koja je likvidirana u nacističkom logoru Bergen-Belsen, budu prikazani i dijelovi o stradanju djece u kvislinškoj NDH”, rekao je Stazić nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Izložba dosad bila u blizu 40 zemalja

Riječ je, podsjeća, o međunarodnoj izložbi “Anne Frank – povijest za sadašnjost”, koja na 30-ak panoa prikazuje život i tragediju male Anne i njezine obitelji tijekom Drugog svjetskog rata.

“Izložba je do sada bila u 40-ak zemalja. Gostovanje je u Hrvatskoj rezultat suradnje kuće Anne Frank iz Amsterdama i hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja iz Zagreba. Izložba je koncipirana u Hrvatskoj kao i u svim drugim zemljama iz dva dijela. Prvi je europski dio, a drugi je dio holokausta na teritoriju zemlje u kojoj se izložba postavlja. Taj hrvatski dio izložbe upečatljiv je, sažet, vrlo potresan, bez ideološke obojenosti i političke instrumentalizacije”, isticao je Stazić, kako prenosi Hina.

Autor hrvatskog dijela izložbe povjesničar Miljenko Hajdarović pokazao je, kazao je Stazić, i nedavne ratove na ovim prostorima, pa tako i Domovinski rat, prije svega kroz stradanja djece.

“Ali ravnatelju Belamariću smetalo je tih šest hrvatskih panoa, njemu je smetalo to što su ustaše na njima prikazane kao koljači i kao oni koji su djecu ubijali izgladnjivanjem. Do sada nije bilo problema u drugim hrvatskim gradovima. U tri godine izložba je bila u 23 grada u različitim javnim prostorima, muzejima, galerijama, osnovnim i srednjim školama i fakultetima”, poručio je.

Ravnatelju je, kaže, smetalo što nije prikazan i Goli otok, stradanja na Golom otoku.

Stazić zatražio smjenu direktora

“Ali čovjeku nikako nisu mogli objasniti da tema izložbe nije Informbiro nego holokaust, a čovjek očito nema kognitivnih sposobnosti da takvo nešto razumije. I napravljena je sramota. Ponovno smo se osramotili pred svijetom. Očekujemo od predsjednika Vlade da uputi pismo isprike jer to organizator zaslužuje. Mogli bismo možda očekivati od predsjednice Republike da isto takvo pismo isprike uputi i Svjetskom židovskom kongresu, ali ona je sad previše zauzeta oko saniranja svojeg putovanja u SAD”, rekao je Stazić.

Od ministra Barišića zahtijeva da pokrene postupak smjene ravnatelja, jer, kako je rekao, ničim ne zaslužuje biti ravnatelj.

“Ako ministar Barišić ne zna kako pokrenuti taj postupak, neka ga prepiše iz nekih ranijih postupaka, to očito zna”, ustvrdio je Stazić, aludirajući na optužbe protiv ministra za plagiranje.

Naime, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju naveo je kako je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u svojem djelu preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera te da ga pritom nije citirao. 

Izvor: Al Jazeera i agencije