State Department uklonio ime Palestine sa svog sajta

Na sajtu State Departmenta više se nigdje ne spominju Palestinci (Wikipedia)

Palestinsko predsedništvo i zvaničnici osudili su odluku američkog Stejt Departmenta da ukloni ime “Palestinska samouprava” i “palestinska područja” sa spiska država i područja na svom zvaničnom sajtu.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova kaže da ta odluka ne može da poništi postojanje palestinskog naroda i države Palestine u granicama iz 1967.

Novi američki potez usledio je u vreme dok administracija predsednika Donalda Trampa radi na oblikovanju svog mirovnog plana između Palestinaca i Izraela.

Palestinci taj potez smatraju provokativnim, jer se na spisku zemalja Bliskog istoka na sajtu Stejt Departmenta više nigdje ne pominju Palestinci, bilo kroz upotrebu naziva “Palestinska samouprava” ili “palestinske teritorije”.

Stejt Department je nekoliko meseci pre ovog poteza uklonio reč “okupirane teritorije” iz izveštaja koji se odnosi na Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Grub i primitivan postupak Washingtona

Palestinske vlasti vide takav korak Vašingtona kao neviđeni sunovrat u američkoj spoljnoj politici, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Palestine saopštilo da se njim neće poništiti postojanje Palestine kao države pod okupacijom.

Omar Avadalah, šef odeljenja Ujedinjenih nacija i specijalizovanih organizacija u Ministarstvu spoljnih poslova Palestine, za Al Džaziru kaže da će se palestinska vlada suprotstaviti toj odluci svim instrumentima međunarodnog prava.

Istakao je da se opasnost krije u tome što se “Amerika uporno izoluje od palestinskog pitanja na grub i primitivan način. Stoga kažemo da je to opasnost za američku ulogu u regionu, a ne za Palestinu.”

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se saopštenjem u kojem se navodi: “Iako okupaciona država ne priznaje palestinski narod, njihovu zemlju i domovinu, to nije dokinulo postojanje palestinskog naroda. Takođe, potez koji je učinio Stejt Department kada je reč o nepriznavanju palestinskih vlasti i uklanjanju naziva područja Palestinske samouprave sa spiska država i teritorija na svom sajtu neće poništiti postojanje palestinske države u granicama iz 1967.”

Ministarstvo je naglasilo da takav potez SAD-a ne poništava priznanje Palestine od 140 zemalja i njen status države posmatrača u UN-u te njeno prisustvo u organizacijama UN-a, posebno u UNESCO-u i Savetu za ljudska prava, osim članstva u više od 100 međunarodnih sporazuma i konvencija.

Na vrhu tih organizacija i sporazuma kojima je Palestina pristupila nalazi se Međunarodni sud pravde, pred kojim je Palestinska samouprava podnela žalbu protiv Sjedinjenih Američkih Država zbog premeštanja ambasade te zemlje u okupirani Jerusalim.

“Aktuelna američka vlada provodi izraelsku viziju uništavanja dvodržavnog rešenja i bežanja od prava koja proizlaze iz toga, brišući iz svetskog pamćenja okupaciju”, navodi Ministarstvo u izjavi za medije.

Novi Trumpov poklon Netanyahuu

Poslednji potez američke administracije Palestinci doživljavaju kao novi poklon Trampove administracije izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu mesec dana uoči izbora te još jednim pokazateljem pristrasnosti prema okupaciji.

Međutim, takav potez, zapravo, ne menja ono što priznaju legitimne međunarodne odluke.

Odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim bila je samo uvod u pogoršanje odnosa između Palestinske samouprave i američke administracije, nakon čega su usledili zatvaranje kancelarie PLO-a u Vašingtonu i obustava američke pomoći UNRWA-i i palestinskim bolnicama u Jerusalimu, na što su palestinske vlasti odgovorile prekidanjem kontakata sa Trampovom administracijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije