State department: U ponedjeljak stupa na snagu primirje u Nagorno Karabahu

Sjedinjene Američke Države objavile su da su Azerbejdžan i Armenija postigli sporazum o humanitarnom prekidu vatre, od 26. oktobra u 8 sati po lokalnom vremenu, javila je agencija Anadolija.

U ponedjeljak ujutro stupit će na snagu humanitarno primirje u sukobu Armenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, navodi se u zajedničkom saopštenju američkog Stete Departmenta i vlada dvije susjedne zemlje, objavio je Reuters.

Agencija dodaje da je u odvojenom saopštenju Minsk grupa OEBS-a, posrednik u mirovnim pregovorima oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim armenskim stanovništvom, a koju predvode Francuska, Rusija i SAD, saopćila da će se ministri vanjskih poslova tih zemalja sastati ponovo 29. oktobra.

Vijest o primirju potvrdio je i američki državni sekretar Mike Pompeo na Twitteru. 

Putin – ubijeno gotovo 5.000 ljudi

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je procijenio da je gotovo 5.000 ljudi ubijeno u borbama između Azerbajdžana i Armenije zbog osporavane regije Nagorno-Karabah.

“Postoje gubici na obje strane”, rekao je o porastu sukoba. Dvije bivše sovjetske republike bore se desetljećima za ovu planinsku regiju, s time da su najžešće borbe eruptirale u septembru, prenosi Hina.

Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra, nakon što su su se tokom ljeta azerbejdžanske i armenske snage sukobile na granici dvije države.

Izvor: Agencije