State Department: Prisutnost ISIL-a se širi u svijetu uprkos porazu

ISIL
Talabany je rekao da je reorganizacija ISIL-a nakon rušenja halifata trajala 12 mjeseci i da je sada završena (Reuters)

Globalna prisutnost oružane grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) 2018. godine se i dalje širila putem mreža i podružnica, objavio je u petak američki State Department u svom godišnjem izvještaju o terorizmu, iako je administracija proglasila pobjedu nad tom grupom u Siriji i Iraku.

Iran je i dalje najveći državni sponzor terorizma, piše u izvještaju koji prenosi Hina.

Teheran daje gotovo milijardu dolara godišnje za podršku svojim saveznicima u regiji, usprkos tome što je Washington znatno pojačao sankcije Iranu, kaže se u izvještaju.

Prošle godine je zabilježen napredak terorističkih taktika i korištene tehnologije, a nove prijetnje stvorio je povratak boraca ISIL-a u zemlje iz kojih su došli, upozorava State Department.

‘Borci otišli i u treće države’

“Iako je ISIL izgubio skoro cijelu teritoriju, ta je grupa pokazala sposobnost adaptacije, naročito u poticanju ili usmjeravanju pobornika putem interneta”, rekao je Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma, čiji ured priprema godišnji izvještaj za Kongres.

Sales je upozorio kako su borci ISIL-a otišli i u treće države.

ISIL je samozvani “kalifat proglasio 2014. godine, nakon što je osvojio velike dijelove Sirije i Iraka.

Svoju neslužbenu prijestolnicu imao je u sirijskom gradu Raquai, koristeći je za bazu u kojoj je planirala napade u Evropi.

Grupa je 2017. godine izgubila kontrolu nad iračkim Mosulom i Raquaom, a nedugo potom i većinu osvojenog teritorija.

Trump ‘zna’ ko je Quraishi

SAD je objavio kako je krajem prošlog mjeseca ubijen vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi, a grupa je to potvrdila i proglasila njegovog nasljednika Abu Ibrahima al-Hashemija al-Quraishija, o kojem se ne zna mnogo.

Svjetski čelnici pozdravili su Baghdadijevu smrt, no stručnjaci za sigurnost upozorili su da ISIL i dalje ostaje prijetnja.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da “tačno zna” ko je novi šef ISIL-a, prenosi AFP.

“ISIL ima novog šefa. Mi znamo tačno ko je on”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Agencije