State department poziva Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima

Senator Johnson razočaran zbog odlaganja sastanka, predsjednik Srbije kaže da ni on nije sretan zbog toga (EPA)

Američke vlasti nastavljaju da podržavaju dijalog u kojem posreduje Evropska unija (EU), kao i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, rečeno je u State departmentu povodom otkazivanja sastanka lidera Srbije i Kosova 1. jula u Parizu , preneo je Glas Amerike.

State department je naveo da “Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima”.

“Mi smo spremni da saslušamo i pomognemo obema stranama i EU kao posredniku da pronađu rešenje oko kojeg su svi saglasni”, dodalo je američko Ministarstvo inostranih poslova.

Senator Ron Johnson, predsedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove, rekao je da ga je “razočaralo to što samit u Parizu možda neće biti održan”.

“Postizanje dogovora što pre doprineće stabilnosti Srbije, Kosova i celog regiona. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini sastati uskoro, nastaviti pregovore i nastaviti da rade na postizanju dogovora”, rekao je Johnson.

Vučić: Teška situacija za sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije srećan zbog odgađanja sastanka Beograda i Prištine u Parizu i dodao da Sjedinjene Američke Države žele glavnu ulogu u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.

On je novinarima u Minsku rekao da je kosovski premijer Ramush Haradinaj očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nemci.

Vučić je kazao da je za Srbiju nemoguće da su svi koji žele da imaju glavnu ulogu oni koji su priznali nezavisnost Kosova.

On je rekao i da odlaganje nije poraz Francuske i Nemačke već da je teška situacija za sve.

Vučić je kazao da Albanci znaju da Srbija danas “živi svoje najbolje vreme” i da je za dalji razvoj potrebna stabilnost.

“Ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i nipodaštavate njene nacionalne interese”, rekao je Vučić.

Skup u Parizu, zakazan za 1. jul, na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Srbije i Kosova u prisustvu francuskog predsednika Emmanuela Macrona i nemačke kancelarke Angele Merkel je odgođen do daljeg.

Izvor: Agencije