State Department odobrio moguću prodaju oružja Tajvanu

U prodaju je uključeno 11 raketnih lansera HIMARS (Artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti) (EPA)

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju tri sistema naoružanja Tajvanu, uključujući senzore, rakete i artiljeriju, što bi moglo u konačnici biti vrijedno 1,8 milijardi američkih dolara, objavio je Pentagon, tokom jačanja tenzija zbog otoka koje ima svoju upravu, a Kina ga smatra svojim.

U prodaju, kako se navodi u formalnoj obavijesti Kongresu, uključeno je 11 raketnih lansera HIMARS (Artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti) koji su napravljeni na kamionima i čiji je proizvođač kompanija Lockheed Martin. Njihova vrijednost se procjenjuje na 436,1 milion dolara.

Također, u obavijesti se navode 135 Boeingovih raketa SLAM-ER (rakete za kopnene napade) čija je ukupna vrijednost malo veća od milijarde dolara, te šest eksternih senzora MS-110 Recce proizvođača Collins Aerospace za mlazne avione (367,2 miliona).

Jaka podrška u Kongresu

Očekuju se dalje obavijesti za Kongres, uključujući bespilotne letjelice General Atomicsa i protivbrodske rakete Harpoon koje se lansiraju sa kopna i koje je napravio Boeing.

Izvori Reutersa navode kako bi 100 lansera za krstareće rakete i 400 raketa koštali blizu dvije milijarde dolara.

Formalna obavijest omogućava američkom Kongresu 30 dana za sve zamjerke, ali trenutno postoji široka dvostranačka podrška odbrani Tajvana.

Peking Tajvan smatra dijelom svoje teritorije i nije odbacio mogućnost korištenja sile da ponovo preuzme otok.

Izvor: Al Jazeera i agencije