Starješine klanova ključ za Somaliju

Somalija je predstavila novu Vladu, koja uključuje ministarku vanjskih poslova, prvu ženu na tako visokom položaju.

Vlada, također, razmatra tradicionalne starješine za pomoć pri političkoj tranziciji, izvještava novinar Al Jazeere Petar Greste.

Demokratija u Somaliji djeluje na drugačiji način. Grupa starješina klanova razmišlja o svojoj vladi tokom doručka.

Ti ljudi su bili ključni za somalske predsjedničke izbore. Vrlo su cijenjeni i zastupaju interese svojih klanova.

A u zemlji u kojoj su izbori nemogući, oni su najbolje mjerilo javnog mnijenja, ali i garant podrške javnosti.

Sultan Warsarme Ibrahim iz Digile Mirfle klana je kazao: “Ako se Vlada odluči da isključi starješine kao što je to učinila prethodna, vratit ćemo se na početak. Ali, ako starješine budu igrale ulogu kao što je igraju sada, ako budemo imali priliku nastaviti naredne četiri godine, u Somaliji će definitivno doći do obrata.”

Ujedinjeni narodi (UN) su tražili od starješina da se uključe u izborni proces. Oni su novoj Vladi htjeli dati legitimitet koji je nedostajao svakoj administraciji u proteklih 20 godina.

Izgleda da su naučili iz historije, kada su britanske kolonijalne vlasti shvatile da su starješine ključ uspjeha.

“Smatrali su da će, ako budu koristili institucije, moći zadržati kontrolu. Na jugu zemlje su bili Italijani, koji su ukinuli strukturu starješina. Zato je mirovni proces obnovljen u područjima koja imaju tradicionalne starješine”, rekao je politički analitičar Jibril.

Rat klanova

Bez posredovanja starješina južna Somalija se raspala. Tokom 90-ih godina rat klanova je zemlju pretvorio u sinonim za anarhiju.

Zato su ovaj put tradicionalne vođe okosnica cijele političke tranzicije.

Umjesto općih izbora, oni su nominirali članove parlamenta, čiji je prvi zadatak bio da izaberu predsjednika. Bez starješina, on ne bi imao legitimitet.

“Ova grupa starješina predstavlja manjinske klanove i pokušava razraditi načina kako formalizirati svoje učešće u novoj Vladi. Jedna od ideja o kojima razgovaraju uspostava je formalnog gornjeg doma – neke vrste senata, ako tako hoćete, koji bi imao trajnu ulogu u somalskoj Vladi”, izvjestio je Greste.

Starješine mogu djelovati i kao predstavnici interesa klanova, ali i kao sigurnosni ventil za nezadovoljstvo.

“Trebamo trajno mjesto da bismo predstavljali našu zajednicu u vladi. To je pravilo koje slijedimo. Niko ne može reći da je ovo naš kraj, jer mi smo tradicionalne starješine”, izvještava Greste.

O konačnoj ulozi starješina još uvijek se odlučuje. A historija nam govori da oni sami ne mogu garantirati mir. Ali, bez njih, politički proces u Somaliji ne bi ovoliko napredovao.

Čini se da UN-ova strategija funkcionira.

Izvor: Al Jazeera