Starija vozila u Srbiji neće morati dva puta godišnje na tehnički pregled

Gotovo milion vozila u Srbiji bi zbog starosti moralo dva puta godišnje na tehnički pregled (Tanjug)

Neće biti duplih tehničkih pregleda, kao što je najavljeno, već će oni biti kao i do sada, na godinu dana, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

On je pojasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina.

“Ova odredba neće biti primenjivana i ići ćemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada”, rekao je Stefanović za beogradske medije.

Umor i alkohol najčešći uzroci nesreća

Prethodno je upravo iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije najavljeno da če od 5. jula ove godine početi da se primenjuje novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila, koji predviđa se tehnički pregledi za vozila starija od 15 godina obavljaju na svakih šest meseci, umesto na godinu dana, kao što je do sada važilo za sva vozila.

Ova odluka izazvala je burne reakcije u javnosti, budući da je, prema nekim procenama, oko 40 odsto voznog parka u Srbiji starije od 15 godina, što je oko milion vozila.

Takođe, pojedina udruženja potrošača ocenila su da je novi pravilnik u suprotnosti sa Ustavom Srbije, “koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom, što ovde jeste slučaj, jer se diskriminišu vozači lošijeg imovinskog stanja”.

Iako je uvođenje novih pravila pravdano brigom za bezbednost saobraćaja, saobraćajna policija u ranijim saopštenjima starost vozila nije pominjala među najčešćim uzrocima saobraćajnih nesreća u Srbiji.

I sam Stefanović je rekao da su umor, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje sigurnosnih pojaseva i prekoračenje brzine najčešći faktori koji dovode do saobraćajnih nesreća.

Ljetna sezona najopasniji period

Upitan da li je zadovoljan rezultatima Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je stupio na snagu početkom aprila, ministar je kazao da ako jedan čovek pogine u saobraćaju ne može da kaže da je zadovoljan u potpunosti.

“Mogu da kažem da je impresivan napredak kada poredite sa svim prethodnim godinama. Prošle godine do 15. maja imali smo 61 poginulog u saobraćajnim nesrećama, danas imamo 35 poginulih, što je značajan napredak i skoro 1.000 manje povređenih u saobraćajnim nestrećama”, pojasnio je Stefanović.

On je dodao da tek predstoji letnja sezona i najopasniji period što se tiče saobraćajnih nesreća te da će biti nastavljeno sa rigoroznom primenom zakona.

Izvor: Agencije