Stari most: Kako grad može pripadati rušiteljima

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557 - 1566. godine (Anadolija)

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza, koji je izveo Admir Delić u 10.16 sati obilježena je 25. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Godišnjica je obilježena u organizaciji Kluba skakača u vodu “Mostari” točno u vrijeme kada je luk prepoznatljivog Starog mosta 1993. godine srušen u Neretvu granatama s položaja Hrvatskog vijeća obrane.

Obilježavanje rušenja simbola Mostara na Starom mostu je okupilo skakače svih generacija, ali i učenike osnovnih i srednjih škola koji su bacanjem cvijeća u Neretvi i razgovorima o povijest poručili da se zlo koje je snašlo Mostar nikada ne smije ponoviti.

Glasnogovornik Kluba skakača u vodu “Mostari” Saša Oručević ističe kako je “ovo najcrnji dan u povijesti Mostara koji se obilježava 25 godina bez politike i govora uz bacanje cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza”. Na taj način, kako naglašava, “šalju cijelome svijetu jasne poruke da se zlo koje snašlo Mostar 1993. godine ne smije nikada nikome ponoviti”. 

Legendarna “mostarska lasta” Emir Balić poručio je da je “most uvijek bio i ostao mjesto susreta i druženja, čemu svjedoče svakodnevni dolasci gostiju iz cijeloga svijeta”.

Nada se kako će postati i mjesto susreta svih građana Mostara kao što je nekada bio, a time i ispuniti svoju misiju do kraja. 

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a izgrađen je u razdoblju između 1557 – 1566. godine. 

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine Stari most uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture. 

Izvor: Agencije