Stari most: 150 balona u znak protesta protiv ‘haške šestorke’

Puštanjem 150 balona sa Starog mosta poslata je simbolična poruka (Fena)

Članovi Udruženja “Djeca rata” Mostar pustili su 150 balona sa Starog mosta, čime su, kako kažu, poslali simboličnu poruku.

Baloni, koji su pušteni uz pjesmu “Stari” Kemala Montena, predstavljaju kaznu od 150 godina zatvora, kojoj se nadaju za “hašku šestorku” (šestericu haških pritvorenika, čelnika tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne) koju očekuje drugostepena presuda pred Haškim tribunalom.

Istovremeno, na Stadionu pod Bijelim brijegom održan je koncert podrške, kako je navedeno, hrvatskim haškim uznicima, odnosno pritvorenicima.

Udruženje “Djeca rata” nije dobilo dozvolu za kontraskup na Španskom trgu pa su umjesto toga pustili balone sa Starog mosta. Broj 150 je izabran jer žele bar toliko godina zatvora haškim pritvorenicima, javio je iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Na koncertu podrške haškim pritvorenicima zabranjena su obilježja i bilo šta što bi mogli iritirati bilo koji narod u Bosni i Hercegovini, ali se iz publike čuo ustaški pozdrav “Za dom spremni” i viđene su zastave tzv. Herceg-Bosne.

Na koncertu je nastupio i Marko Perković Thompson, čiji su koncerti zabranjeni u nekoliko zemalja Evropske unije.

Šestorka na čelu s Jadrankom Prlićem čeka na pravomoćnu presudu Haškog tribunala.

Prvostepenom presudom osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora, zbog ratnih zločina nad, uglavnom, Bošnjacima.

Osude koncerta

Održavanje koncerta osudili su međunarodni predstavnici u BiH.

Ranije u četvrtak predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio je izložbu ratnih fotografija “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara…”.

„Važno je sačuvati istinu i braniti istinu, onako kako smo branili BiH jer je istina napadnuta sa svih strana“, kazao je on, a javlja Fena.

Ocijenio je kako se ono što se dogodilo u BiH pokušava revidirati i predstaviti na pogrešan način.

“Ovo večeras je naš odgovor na napade na istinu”, naglasio je Izetbegović. 

Upitan o koncertu podrške haškim pritvorenicima, Izetbegović je rekao: „To HNS-u zaista nije trebalo“, javlja Klix.ba

Izvor: Al Jazeera i agencije