Staratelji Njemice Bedine u pritvoru

Devetnaestogodišnja Njemica koja je 17. maja odvedena u sigurnu kuću, zbog navoda da je dugoročno bila zlostavljana od strane svojih staratelja u selu Karavlasi u Bosni i Hercegovini, polako se oporavlja.

Istragu će preuzeti državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine a uključit će se i Interpol.

Protiv njenih staratelja, bračnog para Marinković, pokrenuta je istraga i određen im je jednomjesečni istražni pritvor.

Kazna od dvije do osam godina

Ako se podigne optužnica i dokaže krivica Slavojke i Milenka Marinkovića, mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu od dvije do osam godina zatvora.


Psihologinja Suzana Kulović o žrtvama zlostavljanja

Cijelo selo je u šoku, neki seljani krive propuste policije i kažu da se o slučaju duže vrijeme znalo, izvještava Marin Veršić, reporter Al Jazeere.

Ekipa Al Jazeere je posjetila selo u kojem je živjela njemačka djevojka, 19-godišnja Bedina.

Šira porodica njenih staratelja i njena biološka majka, tvrde kako su navodi o maltretiranju Bedine laž.

Iz tužilaštva demantuju navode nekih medija koji su izvještavali da je djevojka silovana, ali su rekli da postoji sumnja da su se prema njoj odnosili nehumano, izgladnjivali je i tjerali da radi teške poljoprivredne poslove.

„Medicinskim pretragama, ginekološkim pregledom dokazano je da nije silovana, dakle to trebamo demantovati”, objavio je tužitelj.

Šamari zbog ‘balija’

Monika, kćerka staratelja, kaže: „To je laž, slagali su, sve je laž. Ona je bila ovdje, radila je kao i svi ostali“.

Ni 200 metara dalje, kuća je Seada Makalovića koji je sam u više navrata posvjedočio brutalnom ophođenju prema njemačkoj djevojci. Sve je prijavio policiji, koja je došla i prvi put djevojku nije našla.

Makalović ju je zatim fotografirao, i tek drugi put, 17. maja, policija je pronašla djevojku u šumi, promrzlu i pothranjenu u teškom psihičkom i fizičkom stanju. 

Dok se ekipa Al Jazeere približavala kući bračnog para Marinković, ostali članovi porodice su se pakirali. Kažu, u selu ih svi mrze jer su nacionalna manjina i ovdje više nemaju što tražiti. Tvrde da je cijela priča o zlostavljanju Bedine, izmišljena. Osim pokojeg šamara.

“To je dobila šamar od mene i od majke, ja sam joj branila da ide s balijama.”

Za sve krive Seada Makalića, koji je slučaj prijavio policiji.

Indikativno je da su je zvali Bedina. Naime, na njemačkom bedinen, znači služiti.

Majka djevojke također je rekla da nema govora o zlostavljanju njezine kćerke.

“Ona je živjela kod mog supruga, bilo joj je dobro imala je hranu i sve. U Njemačkoj to sebi nisam mogla priuštiti, moj muž ju je ondje želio zlostavljati, želio mi ju je oduzeti. Moja kćerka pripada meni. To je moja kćerka, nije tuđa, moja je”, tvrdi Kristina Signara, Bedinina majka.

Ispitana i majka

Cijelu priču o navodno zlostavljanoj djevojci u javnost je pustio Elvir Huremović, urednik Bportala:

„Pa da se priča nije pojavila u javnosti, sumnjam da bi tužilaštvo izašlo s time u javnost, to su oni rekli jučer na press konferenciji, nakon što je tekst objavljen“.

U tužilaštvu tvrde da je Bedina ili Klara, čije se ime pouzdano ne zna jer nema dokumenata, ušla u Bosnu i Hercegovinu 2004. godine.

Majka djevojke, sinoć je također ispitana, zasada u svojstvu svjedoka. Tek nakon istražnih radnji treba se dokazati da ima elemenata za podizanje optužnice protiv bračnog para Marinković.

Izvor: Al Jazeera