Oglasi

Stara devizna štednja: Slovenija traži posredovanje u sporu s Hrvatskom

Slovenski šef diplomatije Karl Erjavec najavio je da će Slovenija od Evropske komisije tražiti da bude posrednik u sporu s Hrvatskom.
Nova Ljubljanska banka, NLBVlada Slovenije naložila je upravi NLB-a donošenje više mjera za zaštitu imovine NLB-a u HrvatskojAP - Arhiva

Vlada Slovenije pismeno će od Europske komisije zatražiti da se prihvati uloge posrednika u sporu između Slovenije i Hrvatske o pitanju prenesene štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb, tvrde u utorak slovenski mediji, pozivajući se na izjavu ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

"Europsku komisiju pozvat ćemo da obavi posredovanje u vezi s problematikom prenesene devizne štednje. Pismo priprema ministrica za financije Mateja Vraničar Erman, a vjerojatno će ga potpisati premijer Miro Cerar. Hoće li pismo biti i poslano – to je stvar dogovora unutar slovenske politike", kazao je Erjavec, prenijela je Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ako bi Komisija prihvatila to posredovanje u sporu, a Hrvatska ga odbila, ili ako bi do posredovanja došlo, ali bi završilo bez rezultata, tada bi Slovenija mogla zbog tog pitanja tužiti Hrvatsku na Sudu Europske unije u Luxembourgu, ali se o tome još ne razmišlja, naveo je Erjavec, kako prenosi Hina.

Cerar i ministrica Mateja Vraničar Erman, koja u ime Vlade vodi i pregovore s Komisijom o odgodi privatizacije najveće slovenske banke, zasad nisu komentirali Erjavčeve najave.

Jedna od glavnih tema predizborne kampanje

Privatizacija najveće slovenske banke te problematika njezina poslovanja iz vremena prije nego ju je 2013. dokapitalizirala država kako bi je spasila od nagomilanih loših kreditnih plasmana postala je jednom od glavnih tema u političkoj kampanji pred parlamentarne izbore, koji će biti održani krajem svibnja ili početkom lipnja.

Oporbena desnica tvrdi da Cerarova vlada na različite načine želi izbjeći prodaju 75 posto dionica države u NLB-u jer ne želi da se razotkriju krivci za njegovo loše poslovanje, koje je 2013. godine umalo dovelo do sloma bankarskog sustava, zbog čega je on morao biti saniran novcem poreznih obveznika.

Kao jedan od razloga za višegodišnje kašnjenje u privatizaciji NLB-a, o čemu istragu vodi Europska komisija, premijer Cerar navodi i ocjene investitora da njegovu potencijalnu cijenu smanjuje neriješena problematika stare devizne štednje bivše Ljubljanske banke.

Oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša kazao je kako sumnja da lijeva politička elita ne želi privatizaciju najveće banke te da joj je problematika stare devizne štednje samo izgovor.

Braneći se od optužbi oporbe da je to pitanje namjerno zakomplicirala i da lani nije spriječila upravu NLB-a da odobri nekoliko naplata s računa NLB-a prema pravomoćnim presudama hrvatskih sudova u vezi s tužbama zbog prenesene štednje hrvatskih građana, što su ih protiv Ljubljanske banke pokrenuli Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, Vlada Slovenije u ponedjeljak je upravi banke naložila donošenje više "mjera za zaštitu imovine NLB-a u Hrvatskoj".

Vlada naložila mjere zaštite imovine NLB-a

Od uprave banke traži se da primjenjuje stajalište Vlade prema kojemu "provedba presuda hrvatskih sudova glede prenesene devizne štednje nije sukladna sa slovenskim pravnim poretkom i međunarodnim ugovorima" te da do kraja svibnja Vladu obavijeste zašto je u nekoliko ranijih slučajeva odobrila isplate prema tim presudama.

Osim toga, NLB-u je naloženo da nastavi "s aktivnim osporavanjem" sudskih odluka u vezi s prenesenom deviznom štednjom "na svim instancama u Hrvatskoj i pred međunarodnim sudovima" te da politikom upravljanja imovine i plasmana banke minimizira mogućnost naplate potraživanja s osnova prenesene devizne štednje.

Kako prenose slovenski mediji, to u praksi znači da se od NLB-a traži da smanji svoj opseg poslovanja i imovine u Hrvatskoj kako bi se minimalizirala mogućnost ovrhe prema presudama hrvatskih sudova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.