Stanovnici spriječili migrante da pristanu na otok Lezbos

Poslije odluke Turske da 'otvori granice' prema EU, više migranata nego inače stiglo je na grčke otoke (EPA)

Uz povike “Vratite se u Tursku!”, grupa stanovnika grčkog otoka Lezbosa spriječila je pedesetak migranata da svojim čamcem pristanu na njihovoj obali poslije nekoliko sati na moru, javio je fotoreporter AFP-a.

U luci Termi, mještani gnjevni zbog dolaska nekoliko čamaca, spriječili su migrante, među kojima i maloljetnike, da se iskrcaju, dovikujući uvrede lokalnom predstavniku Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), prenosi Beta. 

Neki stanovnici su napali novinare i fotoreportere koji su o tome izvještavali, udarajući ih i bacajući im kamere u more.

Na putu do pretrpanog kampa u mjestu Moriji, s više od 19.000 migranata, druga grupa mještana s lancima i kamenjem pokušala je da spriječi policijske autobuse koji prevoze azilante koji su jutros stigli, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Jedan policajac je lakše povrijeđen, kaže ta agencija.

Desetak čamaca

Poslije odluke Turske da “otvori granice” prema EU, više migranata nego inače stiglo je danas na grčke otoke, zahvaljujući i vremenu povoljnom za plovidbu.

Najmanje 500 migranata iskrcalo se u nedjelju ujutro na Lezbosu iz desetak čamaca, po podacima AFP-a.

Četiri čamca sa 120 ljudi su pristala na otoku Hiosu, a dva sa 80 migranata na Samosu, javlja ANA. Po grčkoj obalskoj straži, približno 180 migranata stiglo je u subotu na otoke Lezbos i Samos uprkos jakom vjetru, prelazeći morsku granicu između Turske i Grčke.

Stotine stanovnika Lezbosa protestovale su krajem februara protiv izgradnje novog logora za migrante, zahtijevajući uklanjanje svih s njihovog otoka.

Izvor: Agencije