Stanovnici Okinawe glasali protiv premještanja američke baze

Premještanje baze u Nago, koji je udaljen 50 kilometara, prvi put je dogovoreno 1996. godine (AFP)

Glasači na južnom japanskom otoku Okinawa odbili su premještanje kontroverzne američke vojne baze na druge lokacije na otoku, ali japanska Vlada je saopćila da će nastaviti s tim planom.

Lokalne vlasti navode da je na glasanju u nedjelju približno 72 posto građana bilo protiv premještanja zračne baze Futenma.

Izlaznost je bila 63 posto.

Građani koji se protive pomjeranju lokacije baze, njih 434.000, odazvali su se u značajnom broju kako bi ispunili kvotu potrebnu da guverner Okinawe Denny Tamaki “poštuje” rezultate simboličkog referenduma.

Da bi se ovo desilo, jedna četvrtina izbornog tijela, što je približno 290.000 ljudi, morala je glasati za jednu od tri opcije – za, protiv ili nijednu.

‘Ne  može se više odgađati’

Tamaki, koji se protivio bazi, rekao je da su rezultati “veoma značajni”.

“Snažno ću tražiti da Vlada prihvati odlučnu volju našeg naroda, odmah preispita svoju trenutnu politiku i zaustavi gradnju”, rekao je.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je novinarima u ponedjeljak da Vlada shvata rezultate glasanja ozbiljno i da će raditi na tome da dobije razumijevanje stanovnika Okinawe, ali da planovi da se baza pomjeri ne mogu biti odgođeni.

“Ne možemo izbjeći potrebu da se premjesti Futenma, za koju se kaže da je najopasnija baza na svijetu”, rekao je Abe, naglašavajući da je dva desetljeća prošlo od kako su SAD i Japan dogovorili premještanje.

“Ne možemo ovo više odgađati”, dodao je.

Japanska Vlada navodi da će odgovoriti na zabrinutost stanovnika zbog buke, vojnih operacija i zločina, ali mnogi u Okinawi žele da se baza premjesti negdje drugo u Japanu.

Stanovnici tvrde da ova regija snosi prevelik teret kao domaćin američkih snaga u zemlji – otok čini manje od jednog procenta ukupne teritorije Japana, ali tu se nalazi više od polovine od 47.000 američkog vojnog osoblja koje je stacionirano u zemlji.

Premještanje baze u Nago, koji je udaljen 50 kilometara, prvi put je dogovoreno 1996. godine, kada je SAD pokušavao umanjiti bijes lokalnog stanovništva, nakon što su američki službenici silovali učenicu.

Spor daleko od rješenja

Međutim, plan je u zastoju, dijelom zbog lokalne opozicije.

Na glasanju su građani odgovarali na pitanje da li podržavaju plan da se baza premjesti na udaljeno mjesto na obali sa trenutne pozicije u gusto naseljenom dijelu Okinawe.

“Referendumom je ponovo naglašen stav Okinawe o premještanju. Rezultati bi mogli poslužiti za vladine pregovore, ali malo je vjerovatno da će ovo odmah imati nekog utjecaja. Spor je daleko od rješenja”, rekao je Yoshinobu Yamamoto, profesor na Univerzitetu u prefekturi Niigata.

Japanski vojni savez sa SAD-om se vidi kao ključno partnerstvo, a blizina Okinawe Tajvanu ima stratešku važnost za Washington u Aziji.

Izvor: Agencije