Stanovnici Londona biraju gradonačelnika

Ankete Khanu pripisuju više od deset posto prednosti ispred njegovog glavnog suparnika Zaca Goldsmitha (lijevo) (Reuters)

Građani Londona bi u četvrtak na lokalnim izborima mogli za gradonačelnika izabrati Sadiqa Khana, muslimana, sina pakistanskog vozača autobusa, što je, prema mišljenju mnogih, savršena ilustracija kosmopolitizma britanskog glavnog grada.

Ankete laburističkom kandidatu Khanu pripisuju više od deset posto prednosti ispred njegovog glavnog suparnika, konzervativca i sina milijardera Zaca Goldsmitha.

Ako se ta prednost konkretizira na biralištima, Sadiq Khan (45), zastupnik Tootinga, popularne četvrti na jugu Londona gdje je odrastao u stambenom naselju za nižu klasu, naslijedit će harizmatičnog Borisa Johnsona i postati prvi muslimanski gradonačelnik neke zapadne metropole, prenosi agencija Hina.

“Ponosan sam što sam musliman”, kazao je za AFP.

No, naglasio je da je njegova religija samo jedna od sastavnica njegove ličnosti. “Građanin sam Londona, Britanac. Moje porijeklo je pakistansko, otac sam, suprug, navijač Liverpoola”, rekao je.

Optužbe suparnika

Zac Goldsmith (41), zastupnik četvrti Richmond, optužio je nekadašnjeg advokata za ljudska prava da se družio s “islamističkim ekstremistima”.

Nedjeljni prokonzervativni dnevnik Mail on Sunday otišao je korak dalje naslovom prije nekoliko dana: “Hoćemo li doista u četvrtak najfantastičniji grad na svijetu dati Laburističkoj stranci koja misli da su teroristi prijatelji?”

Pitanje je popraćeno fotografijom autobusa uništenog u napadima u Londonu od 7. jula 2005. godine.

Analitičari smatraju da bi ova strategija mogla imati potpuno obrnuti učinak od željenog, u gradu čijih 30 posto stanovnika nisu bijelci i koji drži do ugleda tolerantnosti.

Oba kandidata obećala su odgovoriti na najveće probleme glavnog grada, čije je stanovništvo poraslo za 900.000 ljudi u osam godina te doseglo brojku od 8,6 miliona. Stanovnike brine zagušeni saobraćaj, zagađenje i preskupo stanovanje.

Pitanje mogućeg izlaska Britanije iz EU-a, tzv. Brexit, nema veliku ulogu u kampanji, ali se Khan i Goldsmith i u tome razilaze. Konzervativac podržava izlazak, laburist ostanak.

S njima su u utrci i kandidati liberalnih demokrata, zelenih i euroskeptika koji nemaju izgleda za pobjedu.

Izvor: Agencije