Stanovnici Ekvadora biraju predsjednika

Stanovnici Ekvadora glasaju u nedjelju na predsjedničkim izborima na kojima predsjednik na odlasku Rafael Correa ima izgleda za novi plebiscit.

Correa, 49-godišnji ekonomist na vlasti u zadnjih šest godina, ima veliku prednost ispred razjedinjene opozicije i očekuje se da će, ne bude li većih iznenađenja, pobijediti već u prvom krugu i osvojiti još jedan mandat koji će se završiti u 2017, zadnji koji mu dopušta zakon.

Popularan čelnik

Correa, vođa latinoameričke ljevice, karizmatičan i popularan čelnik trebao bi nadmoćno pobijediti konzervativnog bankara Guillerma Lassa, glavnog među sedmero protukandidata, s više od 60 posto glasova birača, prema zadnjim anketama objavljenim dan ranije.

U prigodi ovih izbora koji su počeli u sedam sati i završit će se u 17 sati (u 23 sata po srednjoevropskom vremenu) glasači će birati i 137 zastupnika u parlamentu u kojemu predsjednikova stranka Alianza Pais ima tek razmjernu većinu.

Ovaj revni katolik je tokom čitave kampanje prokrstario zemljom od Anda do amazonske šume tražeći podršku za “nastavak promjena u zemlji” i za nastavak “građanske revolucije”.

Utočište Assangeu

Gotovo 30 posto Ekvadoraca još živi ispod praga siromaštva, prema zadnjem izvještaju Svjetske banke iz 2011, a Vlada se hvali da je tu stopu smanjila na 16 posto.

Ekvador je u deset godina promijenio najmanje sedam čelnika prije nego je ukazao povjerenje Correi.

Ekvadorski predsjednik je nedavno pojačao napetosti s Washingtonom pošto je u svojoj londonskoj ambasadi pružio azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu koji je postao poznat nakon odavanja tajna američke diplomatije.

Izvor: Agencije