Stanić za AJB: Hrvatska može do finala

Mana ili nedostatak bi možda mogao biti nedostatak onako velike podrške publike i naboj kakav smo mi imali 1998. godine (Borna Filic / PIXSELL)

Hrvatska nogometna reprezentacija ima veoma kvalitetne pojedince i potencijal da na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji postigne veliki rezultat, kaže za Al Jazeeru Mario Stanić, nekadašnji reprezentativac Hrvatske.

Bivši igrač sarajevskog Željezničara, Dinama, Parme, Chelseaja ističe kako ne bi bio iznenađen da „Vatreni“ dođu do samog kraja turnira, odnosno do finala.

„Smatram kako Hrvatska ima izuzetno kvalitetne pojedince koji igraju važne uloge u top europskim klubovima. Samo u finalu Lige prvaka su sudjelovala tri naša igrača – Luka Modrić, Dejan Lovren i Mateo Kovačić“, navodi Stanić i dodaje:

„Nema nikakve sumnje da imamo kvalitetu i potencijal da napravimo odličan rezultat. Mišljenja sam kako ova generacija može dogurati jako daleko!“

Poslastica sa Argentinom

„Vatreni“ su u mundijalskoj grupi D, zajedno sa reprezentacijama Nigerije, Argentine i Islanda.

„Kao i većina navijača, očekujem da će skupinu proći Hrvatska i Argentina, uz dužno poštovanje prema reprezentacijama Islanda i Nigerije. Prvu utakmicu igramo sa reprezentacijom Nigerije koja je možda najveća nepoznanica jer se radi o reprezentaciji koja nije iz Europe“, smatra Stanić.

„Iz iskustva znam kako su te prve utakmice psihološki zahtjevne, a povijest nas upozorava da svaki put, kad bi dobili prvu utakmicu, prošli bi i skupinu… Dakle, ključ prolaska skupine do sada je bio uvijek upravo u toj prvoj utakmici. Nakon eventualne pobjede sve ide nekako lakše, igrači dobijaju sigurnost i veliku dozu samopouzdanja što je izrazito bitno za nastavak turnira.“

Nastavlja kako smatra da će okršaj sa Argentinom „biti prava nogometna poslastica“.

„Za nas, psihološki gledano, možda će to biti najlakše utakmica u skupini.“

Stanić upozorava na oprez u trećem kolu grupne faze.

„Zadnju utakmicu u skupini igramo protiv Islanda i međusobno se jako dobro poznajemo. To je jako neugodna i dobro organizirana reprezentacija, fizički moćna i opasna u prekidima. Mišljenja sam da u toj utakmici moramo biti jako strpljivi i fokusirani i kako bi naša kvaliteta trebala presuditi!“

Manjka podrška javnosti

Stanić navodi kako hrvatska nogometna selekcija ima „iznimnu koncentraciju kvalitete“.

„Imamo i potrebno iskustvo nastupanja na mundijalima. Ova generacija je gladna reprezentativnog uspjeha, maksimalno je motivirana. Vidljivo je kako je prisutna kemija između izbornika (stožera) i igrača. Mana ili nedostatak bi možda mogao biti nedostatak onako velike podrške publike i naboj kakav smo mi imali 1998. godine kada smo osvojili treće mjesto.”

Na pitanje koga još ističe kao glavne konkurente za najviši domet, odgovara:

„Što se favorita tiče, tu je uvijek stara garda – Njemačka, Brazil, Španjolska, Argentina. Francuska je vrlo potentna i bit će zanimljivo vidjeti njihov domet. Naravno, na skoro svakom svjetskom prvenstvu ispliva i neko iznenađenje i bit će interesantno pratiti iz tog aspekta šta će se dogoditi. U svakom slučaju, odlazak naše reprezentacije do samog kraja turnira za mene ne bi bilo iznenađenje.“

Pored „Vatrenih“ sa Zapadnog Balkana na SP-u u Rusiji je i reprezentacija Srbije.

„Reprezentaciju Srbije ne poznam dovoljno dobro jer ih nisam pratio. Ovako, površno, očekujem da će se boriti za prolaz u skupini sa Švicarskom i vjerovatno će ta međusobna utakmica odlučiti tko će pored Brazila ići dalje u nokaut fazu. Kostariku vidim kao zadnje plasiranu momčad u njihovoj skupini“, kratko će Stanić o šansama istočnih susjeda.

Radost i tuga

No, kako je to igrati na Svjetskom prvenstvu?

Stanić je 1998. godine ušao u historiju kao prvi reprezentativac koji je postigao gol za Hrvatsku na nekom SP-u. Bio je strijelac prvog gola u pobjedi „Vatrenih“ protiv Jamajke (3:1) i odigrao je sve utakmice za svoj nacionalni tim koji je na kraju u Francuskoj osvojio bronzu. Odigrao je i dva meča na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

„Od svih utakmica na svjetskom prvenstvu, izdvojio bih dvije koje su ostavile dubok emotivni trag na moje biće. To je naša pobjeda protiv Njemačke 3:0 , koja nam je omogućila ulazak u polufinale…  U toj utakmici sam doživio svu radost ovog svijeta, erupciju sreće, euforiju, neopisivo i predivno iskustvo“, govori i nastavlja:

„U sljedećoj utakmici, polufinalu i porazu od Francuske 1:2 doživio sam u potpunosti onu drugu , onu tamnu stranu, svu moguću tugu, bol, jad, ljutnju, depresiju, nazovite to kako god hoćete…“

Izvor: Al Jazeera