Oglasi

'Standard Chartered': Kina će 2020. biti najjača svjetska ekonomija

Ako se prognoze obistine, Indija će 2030. godine biti druga na listi, SAD će pasti na treće mjesto, a Turska će biti peta.
Kina će, prema analizi, već sljedeće godine preteći SAD na poziciji najjače svjetske enonomijeIlustracija

Kina će u 2020. godini od Sjedinjenih Američkih Država preuzeti poziciju najjače svjetske ekonomije, prognozira analiza Standard Chartereda.

Osim toga, u narednih deset godina sedam od deset mjesta najmoćnijih svjetskih ekonomija držat će današnja tržišta u nastajanju.

Ako se prognoze iz analize obistine, Sjedinjene Američke Države za 10 godina neće biti niti druga, već tek treća ekonomija svijeta, jer će je, kaže se u prognozi, preteći i Indija.

U prvih 10 će biti Indonezija na četvrtom, Turska na petom, Brazil na šestom, Egipat na sedmom, Rusija na osmom, Japan na devetom i Njemačka na tek 10. mjestu.

Sve veći udio Azije

Standard Chartered, britanska multinacionalna kompanija za bankarske i finansijske usluge sa sjedištem u Londonu, prognozu bazira na osnovu nominalnog bruto domaćeg proizvoda - BDP i pariteta kupovne moći.

"Naša dugoročna prognoza rasta temelji se na jednom ključnom principu, koji kaže da bi se udio države u svjetskom BDP-u trebao uskladiti s udjelom te zemlje u svjetskoj populaciji, što će biti vođeno s usklađivanjem BDP-a po stanovniku između razvijenih i tržišta u nastajanju", rekao je David Mann ispred ekonomskog tima Standard Chartereda.

Udio Azije u globalnom BDP-u, koji je prošle godine porastao na 28 posto, u poređenju sa 20 posto iz 2010. godine, najvjerovatnije će do 2030. godine skočiti na 35 posto.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.