Štampanje 50.000 dodatnih popisnica za RS

Popisni biro Agencije za statistiku BiH insistirat će da se utvrdi stvarni razlog nedostatka popisnica na terenu, izjavila glasnogovornica Agencije (AP)

Agencija za statistiku BiH, povodom informacija da na terenu nedostaju popisnice, odlučila je da se urgentno odštampa dodatnih 50.000 obrazaca, koji će biti dostavljeni Zavodu za statistiku bh. entiteta Republika Srpska, saopćeno je iz Agencije.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH danas je ponovo zatražio od entitetskih zavoda za statistiku da hitno dostave izvještaje o tome gdje su prazne popisnice koje su dostavljene na teren, o rezervnim količinama od 10 posto koje su dobile popisne komisije lokalne samouprave, te o rezervnim količinama koje su entitetski zavodi preuzeli iz rezervi Agencije, saopćila je glasnogovornica Mirsada Adembegović.

“Popisni biro Agencije za statistiku BiH insistirat će da se utvrdi stvarni razlog nedostatka popisnica P1 na terenu i zašto nisu riješeni problemi u vezi sa njihovim nedostatkom koji traje od nedjelje, 6. oktobra, kao i da se utvrdi gdje je oko milion popisnica koje su distribuirane na teren”, rekla je Adembegović na redovnoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Podsjećajući da je u pripremi popisa odštampano 4,6 miliona popisnica, odnosno 20 posto više od procijenjenog broja stanovnika BiH, Adembegović je pojasnila da je jednostavno utvrditi gdje su količine koje nedostaju.

“Sve su popisnice numerisane, imaju bar-kod i zaštitne elemente, zaduživane su po brojevima i lako je utvrditi gdje su”, rekla je ona.

Popis državljana u inostranstvu

Agencija za statistiku BiH jučer je svim popisivačima poslala SMS obavještenje da oni koji su završili popis u svojim popisnim krugovima, uz zapisnik, razduže sve prazne popisnice i stave ih na raspolaganje svojim opštinskim popisnim komisijama.

S obzirom da zakonski rok za završetak popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH ističe 15. oktobra, Adembegović je rekla da se u Agenciji za statistiku BiH nadaju da će sav posao biti završen u ovom roku.

“Za sada popis ide po planu i nema nekih problema koji bi ga ugrozili”, naglasila je i dodala da Centralni popisni biro svakodnevno prati situaciju na terenu, te da će pravovremeno reagirati u slučaju nekih problema.

Kada je riječ o popisu državljana BiH na privremenom radu i boravku u inostranstvu, iz Agencije za statistiku BiH podsjećaju da se u BiH mogu popisati samo oni državljani koji dođu u zemlju za vrijeme popisa i da kao privremeno prisutna lica ne mogu davati podatke za druge nego isključivo za sebe.

Iz Agencije ističu da informacije nekih organizacija da je u slučaju državljana BiH koji u inostranstvu žive i borave duže od 12 mjeseci, dovoljno da dođe jedna osoba i da ona može popisati sve članove porodice nisu tačne i da nisu u skladu sa Zakonom o popisu i metodologiji.

Izvor: Agencije