Staljin ‘izronio’ iz jezera i posvađao ruski grad

Stanovnici Kuse su podijeljeni na one koji Josifa Staljina žele u muzeju i one koji bi ga radije vidjeli na javnoj površini (Reuters)

Planinski gradić Kusa na Uralu je mjesto bez velikih priča, ili je bar tako bilo dok na dnu lokalnog jezerceta nije pronađen kip nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Staljina i izazvala užarenu debatu o njegovom naslijeđu otvarajući tako stare podjele.

Stanovnici Kuse, gradića u kojem živi 18.000 ljudi, tokom radova na smanjenju razine jezera prošle godine su primijetili veliki Staljinov kip, no nitko ne zna kako je tu završio, prenosi AFP.

Komunistički aktivist Stanislav Safejev, danas pripadnik patriotskog pokreta Duh vremena, za kip je doznao preko fotografije na internetu.

Pritisak lokalnih vlasti

Uz pomoć drugih aktivista, pokupio je kip i prebacio ga svojoj kući radi restauracije.

Tvrdi da bi ponovno postavljanje kipa “poboljšalo razumijevanje i znanje o tom povijesnom razdoblju”.

Međutim, suočio se s “ogromnim pritiskom” lokalnih vlasti, koje imaju drugačije ideje za Staljina.

Načelnik općine Kusa Jurij Lisjakov želi da kip bude smješten u muzej, koji bi “ispričao priču te osobe i priču o otkrivanju i restauraciji”.

Prema njegovim riječima, ekstremne varijacije temperature u Kusi, od minus 40 stupnjeva zimi do 40 stupnjeva ljeti, oštetile bi betonsku strukturu kipa.

Stanovnici Kuse su podijeljeni na one koji Staljina žele u muzeju i one koji bi ga radije vidjeli na javnoj površini.

Drugi se sjećaju represija u kojima su ubijeni milijuni sovjetskih građana.

Lenjin može, ne i Staljin

Kusa, kao i većina ruskih gradova, već ima spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu, vođi Oktobarske revolucije i osnivaču Sovjetskog saveza.

Staljinovi spomenici su, s druge strane, uklonjeni, nakon što je njegov nasljednik Nikita Hruščov 1956. godine osudio njegove zločine.

Debata u Kusi, konstatira AFP, prikazuje ambivalentnost i zaborav ruskog društva u vezi sa Staljinom.

Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da polovica Rusa u dobi od 18 do 24 godine nikada nije čula za represije njegovog režima.

U drugom istraživanju, objavljenom ove godine, 70 posto Rusa je pozitivno ocijenilo Staljinovu ulogu u povijesti.

Izvor: Agencije