Stadioni u Njemačkoj bez gledatelja najmanje do kraja oktobra

Njemačka nogometna liga planirala je djelomičan povratak navijača na stadione kada počne nova sezona sredinom septembra (EPA)

Ministarstva zdravlja Njemačke i saveznih država usuglasila su se u ponedjeljak o produženju zabrane navijača na nogometnim utakmicama najmanje do oktobra zbog pandemije korona virusa.

Nogometna sezona u Njemačkoj nastavljena je sredinom maja nakon prekida od više od dva mjeseca i to je bila prva evropska liga koja je nastavila prvenstvo uz strogo poštivanje pravila za sprečavanje širenja korona virusa, prenosi Hina.

Njemačka nogometna liga (DFL) planirala je djelomičan povratak navijača na stadione kada počne nova sezona sredinom septembra.

Detaljan protokol

Za tu je opciju u julu izradila detaljan zdravstveni protokol.

Početkom augusta 36 njemačkih profesionalnih nogometnih klubova prve i druge lige pristali su na taj model DFL-a kako bi se omogućio povratak navijača na tribine.

No, ova odluka njemačkog ministarstva zdravlja, prema kojoj su zabranjena sva velika okupljanja do 31. otkobra, znači da se to ipak neće dogoditi.

“Moramo ostati oprezni. U sadašnjoj situaciji gledatelji na stadionima bi bili loš signal”, izjavio je ministar zdravlja Jens Spahn.

Spahn je pritom istaknuo sve veći broj zaraženih u zadnjih nekoliko dana upozorivši kako bi nepotrebno riskiranje samo još više povećalo tu brojku.

Izvor: Agencije