Šta Trump zaista može učiniti kao predsjednik

Važno je pogledati koje su to ovlasti američkog predsjednika da bi se moglo govoriti o tome kako bi se Trumpov mandat mogao odvijati (Reuters)

Piše: Patty Culhane, dopisnica iz Bijele kuće

Ključno pitanje koje ljudi širom svijeta postavljaju da li će Donald Trump biti isti u Bijeloj kući kao što je bio tokom kampanje. 

Mnogi se pitaju – koliko će njegovih spornih obećanja tokom predizborne kampanje postati stvarnost. 

Važno je prije toga pogledati koje su to ovlasti američkog predsjednika da bi se moglo govoriti o tome kako bi se Trumpov mandat mogao odvijati. 

Može li Trump izgraditi zid i natjerati Meksiko da plati za to?

Ako Trump želi da izgradi zid uz cijelu južnu granicu morat će da traži odobrenje Kongresa za desetke milijarde dolara. 

Bilo je nekih razgovora u prošlosti o tome da se više osiguraju granice, ali sa dugom od 20 triliona dolara koji samo raste, trošenje sume koja bi trebala za igradnju zida teško će proći čak u Kongresu kojeg vode republikanci. 

Trump ne može, ponavljam, ne može natjerati Meksiko da plati za to. 

Tokom predizborne kampanje rekao je da će uzeti novčane pošiljke iz SAD-a koje se šalju u Meksiko. Kako bi to uopće izgledalo? Da li bi agenti FBI-ja bili u svakoj poslovnici Western Uniona pitajući gdje se novac šalje?

Ako bi kao predsjednik potpisao naredbu da se ljudima uzima novac, istog momenta bi završio na sudu. 

Teško je zamislit da bi bilo koji sud bio protiv ustavne zaštite od nelagalnog pretraživanja i oduzimanja. 

Može li Trump zabraniti muslimanima ulazak u SAD?

Trump je rekao da će u potpunosti zabraniti ulazak muslimanima u SAD. Kasnije je objasnio da će zabraniti ulazak ljudima iz zemalja sa historijom terorizma. Kratki odgovor bi bio – ne, ne može nametnuti zabranu cijeloj religiji, ali tu ima izuzetaka. 

Prvo pogledajmo Amerikance koji prakticiraju islam. Nijedan predsjednik ih ne može zasutaviti da uđu u zemlju. To bi značilo kršenje nekoliko odredbi Ustava koje garantuju slobodu religije. 

Za one koji nisu Amerikanci prilično je jasno da ne bi mogao reći da zaustavlja muslimane u imigraciji ili posjetama SAD-u. Tu bi se najvjerovatnije umiješali sudovi. 

To ipak ne znači da on to ne može uraditi. Predsjednik može zabraniti ljudima iz određenih zemalja da uđu u SAD. 

To je urađeno ranije, kada je Jimmy Carter, demokratski predsjednik, 1980. tokom iranske talačke krize zabranio Irancima ulazak u SAD, osim u slučaju da su se protivili novoj vladi ili su imali hitan medicinski slučaj. 

Ovo znači da Trump također može zaustaviti dolazak sirijskih izbjeglica, što je još jedno od njegovih kontroverznih obećanja tokom kampanje. 

Može li Trump izmijeniti iranski nuklearni sporazum?

Može pokušati da promijeni ono što je nazvao “najglupljim sporazumom svih vremena”. Može pozvati iransko ministarstvo vanjskih poslova i reći da “želi bolji dogovor”. 

Ne postoji razlog da pomislimo da bi Iranci pristali na ovo. Kao predsjednik, Trump može pozvati druge nacije koje su učestvovale u sporazumu da od njih traži da ponovo uvedu sankcije kako bi prisilio ponovno pokretanje razgovora. Čini se malo vjerovatnim da bi druge zemlje pristale na ovo. 

Može uvesti nove američke sankcije. To se čini više vjerovatnim jer je dolazeći lider manjina sentor Chuck Schumer dizao glas protiv sporazuma. 

Može reći da ograničeno poslovanje američkih kompanije sa Iranom više nije dozvoljeno. Međutim, malo je moguće da će druge zemlje pristati da opet izoliraju Iran u mjeri u kojoj su to nekada radile.  

Može potpisati sankcije koje će otežati stranim kompanijama da posluju sa Iranom i koriste američki finansijski sistem. Ukratko, može natjerati Iran na nove pregovore, ali vjerovatno bi bio usamljen u tome i to bi bile jednostrane akcije. 

Može li Trump pokrenuti trgovinski rat sa Kinom?

Da, na svoju ruku, bez Kongresa – niko ga ne može zaustaviti. 

Može uvesti velike tarife na kinesku robu. To bi značilo da bi svakodnevne stvari koje Amerikanci kupuju poprilično jeftino u Wal-Martu postale nevjerovatno skupe. 

Taj potez bi bio uveliko nepopularan, ali on ima ovlasti da to uradi. 

Može li Trump izmijeniti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA)?

Može i zvaničnici u Kanadi i Meksiku su rekli da su spremni da počnu razgovore. Da li može dobiti bolji sporazum, ostaje otvoreno pitanje. 

Šta Trump može uraditi u Siriji? 

Sve što poželi. Američka uključenost provedena je u skladu sa Ovlaštenjem o upotrebi vojne sile iz 2001. 

Kongres bi mogao usvojiti novi zakon kojim bi ga natjerao da nastavi naoružavati opozicijske borce ili da im ukine pomoć i to bi bilo obavezujuće, ali njegova stranka kontrolira oba doma Kongresa i malo je vjerovatno da će se to desiti. 

Članovi Kongresa teško su stavljali svoj potpis na bilo šta što daje ovlaštenja za zaustavljanje korištenja sile u inostranstvu. 

Može otkriti svoj “tajni” plan da zaustavi Islamsku državu Irak i Levant ili se može pridružiti Rusima i prestati podržavati grupe koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ISIL-a i malo šta ga tu može zaustaviti. 

Može li Trump zaustaviti “normalizaciju” odnosa sa Kubom?

Da. Samo tako što će staviti svoj potpis na izvršnu naredbu može povući svaku promjenu koju je Barack Obama napravio. 

Šta Trump može uraditi u UN-u?

Sve što poželi. Može pokušati da ukine sankcije Rusiji zbog Ukrajine u zamjenu za saradnju u Siriji. Kongres ga ne bi mogao zaustaviti, ali bi to mogle uraditi druge zemlje koje imaju pravo veta. 

Može li Trump poništiti Pariski sporazum o klimatskim promjenama?

Da. Sa izvršnom naredbom sve što je dogovoreno moglo bi jednostavno da nestane. 

Može li Trump deportirati migrante bez dokumenata?

Može to uraditi i niko ga ne može zaustaviti, jer ne postoji zakon. 

Može li Trump ponovo učiniti Ameriku velikom?

Čini se da ćemo to uskoro saznati.

Izvor: Al Jazeera