Šta to svjetluca na Mjesecu?

Naučnici kažu da se radi o rastopljenoj stijeni koja se, vjerovatno nakon udara meteorita, transformirala u tamno zelenu, sjajnu, staklastu masu (CNSA / CLEP)

Naučnici su identificirali neobičnu svjetlucavu tvar “koja nalikuje na gel”, a koju je prošle godine na nama udaljenijoj strani Mjeseca (koja nije okrenuta prema nama) uočio kineski rover Yutu-2.

Prema analizi slika i usporedbe s uzorcima koje je misija Apollo donijela s Mjeseca na Zemlju, radi se o stijeni. Tačnije, o rastopljenoj stijeni koja se, vjerovatno nakon udara meteorita, transformirala u tamno zelenu, sjajnu, staklastu masu, piše index.hr.

“Rover Chang'e-4 otkrio je u krateru unutar bazena Južni pol Aitken (SPA) tamno zelenkasti i blistavi kršnik koji je nastao nakon udara nekog tijela o površinu Mjeseca”, napisali su planetarni naučnici u istraživanju.

‘Svjetlucavi gel’

“Ova stijena nastala je zavarivanjem, cementiranjem i aglutiniranjem lunarnog regolita i kršnika”, dodali su.

Yutu-2 je ovu blještavu supstancu prvi put uslikao krajem jula 2019. Kineski naučnici opisali su je kao tvar “koja nalikuje na gel”, što je zapravo neobičan opis nečega što se nalazi na Mjesecu s obzirom na to da je krajolik našeg satelita vrlo suho i prašnjavo mjesto.

Kasnije fotografije pokazale su da ta tvar uistinu sjaji, ali i da ne mora biti želatinaste prirode već da se vjerovatno radi o talini, piše Science Alert.

Izvor: Agencije