Šta se krije iza povlačenja izraelskog ambasadora iz Kaira

Transparent sa demonstracija nedaleko od Ambasade Izraela u Kairu u septembru 2011. kada je traženo protjerivanje izraelskog ambasadora (Al Jazeera)

Piše: Doaa Abdel Latif

Pod izgovorom da je riječ o sigurnosnim razlozima, izraelska sigurnosna služba Shin Bet (Shabak) saopštila je da je Tel Aviv povukao svog ministra Davida Govrina iz Egipta i sve uposlenike Ambasade, dok izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova o tome šuti.   

Iako je Shin Bet objavio odluku o povlačenju ambasadora ranije ove sedmice, britanski list The Telegraph navodi da je Tel Aviv povukao svoje diplomatske predstavnike iz Kaira prije nekoliko sedmica.

Međutim, Ahmed Abu Zaid, službeni glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova, kaže kako nemaju nikakve informacije o povlačenju izraelskog ambasadora, kao ni o tome da li će se on ponovo vratiti u Kairo ili ne. 

Govrin je imenovan za izraelskog ambasadora u Egiptu u februaru prošle godine, nakon što je njegov prethodnik Haim Koren podnio ostavku na ovu funkciju. Prema onome što su izraelski mediji prenosili u to vrijeme, Koren je dao ostavku zbog strogih sigurnosnih ograničenja prilikom kretanja po Kairu, kako je to opisao.   

U septembru 2011. godine, demonstranti su upali u Ambasadu Izraela u Kairu, nakon čega je Tel Aviv povukao svog ambasadora iz sigurnosnih razloga. Izraelska ambasada se zatim preselila iz četvrti Giza u četvrt Maadi, gdje se nalazi i rezidencija izraelskog ambasadora. 

Ovakav izraelski potez povlači za sobom brojna pitanja o razlozima koji stoje iza svega, zatim kakve će to posljedice imati i da li je ovo povlačenje privremenog ili stalnog karaktera. Pogotovo ukoliko se uzme u obzir da se ovakva dešavanja vremenski podudaraju s posjetom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu, te sa širenjem vijesti o uspostavljanju palestinske države na Sinaju.  

Sigurnosni odnosi

Bivši diplomata egipatskog Ministarstva vanjskih poslova Bilal al-Masri smatra da je povlačenje izraelskog ambasadora rezultat ranijeg dogovora sa zvaničnicima u Kairu.  

Al-Masri za Al Jazeeru kaže kako smatra vjerovatnim da je povlačenje bilo zasnovano na prijedlogu Egipta. „Mislim da je riječ o tome da se egipatske snage sigurnosti nisu slagale s određenim potezima izraelskog ambasadora te kontaktima sa pojedinim komandantima u vojsci. Zbog toga su smatrali kako je bolje da se izraelski ambasador premjesti u Tel Aviv“, kaže on.

Svoje tvrdnje argumentira izjavama glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova koji je negirao da zna išta o povlačenju izraelskog ambasadora, te dodaje „kako je siguran da je Ministarstvo upućeno u cijelu stvar, ali da su ovakve izjave iznesene kako se ne bi otvorila vrata za određena pitanja.“  

Međutim, politički analitičar Osama Haytamy smatra da je odluka o povlačenju ambasadora rezultat političkog spora između Egipta i Izraela, pogotovo ako se uzme u obzir da je ambasador vraćen u Tel Aviv i prije nego što je stiglo saopćenje o tome, rekao je on.

 „Nakon što su se stvari između dvije strane zakomplicirale, izraelski okupator je saopštio da je vratio svog ambasadora, iako veoma dobro zna da će ta odluka imati ozbiljne posljedice po egipatsku ekonomiju, a posebno na sektor turizma“, ističe Haytamy.

Haytamy kaže da priroda zadataka koje obavlja ambasador u Kairu ne zahtijeva njegovo stalno prisustvo u Egiptu. Dodaje da je većina odnosa između dvije zemlje sigurnosne prirode, a da ambasador diplomatske aktivnosti može obavljati i dok boravi u svojoj zemlji.

Dodao je da to možda objašnjava zašto egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo nikakva saznanja o ovoj odluci, jer je prema diplomatskom protokolu Izrael trebao obavijestiti egipatsku stranu o ovakvom koraku i njegovim razlozima.

Haytamy pretpostavlja da je riječ o privremenom povlačenju ambasadora, te da to neće imati utjecaja na odnose između dvije strane. Međutim, to bi moglo poslužiti cionističkoj strani kao poluga za vršenje pritiska u razgovorima o zajedničkim pitanjima, prema njegovim riječima.

Stabilni odnosi

Dr. Ahmed Rami Al-Hofi, bivši glasnogovornik Partije slobode i pravde, kaže da su odnosi Egipta i Izraela stabilni na strateškom nivou. Povlačenje izraelskog ambasadora je prolazna stvar i Tel Aviv na taj način želi dodatno ucjenjivati Kairo, smatra on.

Al-Hofi za Al Jazeeru pojašnjava da je saopštenje o povlačenju izraelskog ambasadora uslijedilo nakon što su ispaljene rakete sa Sinaja na cionističku stranu, što se vremenski podudara i sa izjavama egipatskih zvaničnika o zaustavljanju razvojnih projekata na Sinaju.

„Prema mojim procjenama, glavni cilj ovih projekata bio je dopremiti vodu iz Nila cionistima. Možda je povlačenje ambasadora njihov odgovor na ovakav egipatski stav“, dodaje on. 

Al-Hofi, također, dovodi u vezu povlačenje ambasadora sa špekulacijama da su Tel Aviv i Washington razgovarali o uspostavljanju palestinske države na Sinaju. 

Izraelski ministar bez portfelja Ayoub Kara je objavio status na Twitteru u kojem kaže da se Netanyahu složio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom da usvoje, kako ga je nazvao, plan predsjednika Abdel Fataha al-Sisija o osnivanju palestinske države na Sinaju.  

Sigurnosni stručnjak, brigadir Husein Hammouda kaže da saopštenje o povlačenju izraelskog ambasadora uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa sa izraelskim premijerom Benjaminom Natanyahuom povlači za sobom brojna pitanja.  

Hammouda je u svojim izjavama za štampu skrenuo pažnju na to da su izraelska upozorenja, naročito nakon 25. januara, bila „iskrena“ u velikoj mjeri, posebno kada je riječ o sigurnosnom aspektu.

Izvor: Al Jazeera