Šta rusko naoružanje donosi Iranu?

Sistem S-300 opremljen je raketama pet puta bržim od zvuka i može pogoditi ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara (AP)

Piše: Iftikhar Mani

Proces isporuke ruskog proturaketnog sistema S-300 ušao je u fazu realizacije i trebalo bi da bude završen do kraja ove godine, što su potvrdili ruski i iranski zvaničnici, koji se ne osvrću na prigovore pojedinih država koje se protive naoružavanju Irana.   

Specijalni predstavnik predsjednika Putina za Bliski istok i Sjevernu Afriku, Mihail Bogdanov, naglašava da je odluka o snabdijevanju Irana proturaketnim sistemom S-300 donesena i da od nje nema odstupanja.

Moskva je 2007. godine potpisala ugovor o prodaji sistema S-300 Teheranu, međutim, njegovo provođenje je zaustavljeno 2010. odlukom bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva kao odgovor na pritiske sa Zapada, što se negativno odrazilo na odnose između ove dvije države. Tada je Iran pred Arbitražnim sudom u Ženevi tužio Rusiju zbog neispunjavanja stavki iz ugovora i rokova isporuke.

U proljeće je ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo zabranu isporuke proturaketnog sistema S-300 Iranu, nakon čega obje strane odmah kreću sa  pregovorima kako bi se definirali uvjeti novog ugovora, s obzirom da je Rusija obustavila proizvodnju starog modela proturaketnog sistema S-300 na koji se odnosi prethodni ugovor.

Ovaj sistem odlikuje se po jedinstvenim karakteristikama zbog čega ima dobru mogućnost samozaštite pored PZO odbrane. Sistem S-300 omogućava presretanje aviona i svih vrsta raketa srednjeg dometa. Opremljen je raketama pet puta bržim od zvuka i može pogoditi ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara.

Odgovarajući ambijent

Boris Dologov, stručnjak za Bliski istok, pojašnjava da je važenje rusko-iranskog ugovora iz 2007. suspendirano kao odgovor na ambijent u svijetu, iako se nije kosio sa rezolucijama Vijeća sigurnosti koje zabranjuju samo prodaju ofanzivnog oružja Iranu.

Dodaje da trenutni ambijent omogućava nastavak dogovora, jer više nema nečega što bi predstavljalo prepreku za okončanje dogovora, nakon potpisivanja  nuklearnog sporazuma između Irana i međunarodne šestorke, i ukidanja sankcija nametnutih Teheranu. 

Dodaje da su rusko-iranski odnosi uzdignuti na visoki stepen koordinacije te da se slažu u većini pitanja, naročito oko sukoba u Siriji i borbe protiv terorizma na području Bliskog istoka. 

Također dodaje i to da rusko-iransko približavanje zabrinjava Zapad, što je sasvim normalno. Međutim, s druge strane to predstavlja strateški interes za Moskvu i Iran, posebno u pogledu vojno-tehničke saradnje.

Kazao je i to da se velike industrijske sile natječu za ulazak na iransko tržište nakon ukidanja sankcija Teheranu kako bi investirali u sektor nafte i plina i reformu infrastrukture, dok Moskva želi biti predvodnik na tom putu ulaskom na vrata vojne saradnje.

Zabrinjavajući korak

Ekspert za pitanja Irana Rajab Safarov kazao je da će rusko snabdijevanje Irana proturaketnim sistemom S-300 uznemiriti SAD, Izrael i zemlje Zaljeva, s obzirom da će takav potez povećati iransku odbrambenu sposobnost i pojačati zaštitu njihovih strateški bitnih postrojenja od eventualnih napada.

Dodaje da će sistem S-300 dati Iranu snažan impuls i osjećaj sigurnosti što će se odraziti na njihov stav i poziciju u regiji kao sile koju nije moguće zaobići.

Safarov dodaje da je bivši ruski predsjednik Medvedev zabranom izvoza oružja Iranu pokazao ljubaznost prema Zapadu, zanemarivši interese svoje države. No svijet se mijenja, i sada Rusija počinje ispravljati tu situaciju i raditi na jačanju strateškog vojnog saveza sa Teheranom, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera