Šta ostaje od historijske Palestine?

Na Zapadnoj obali se nalazi i 128 'divljih' naselja, 94 vojne i 25 industrijskih lokacija (Reuters)

Awad Rajoub, Hebron

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako njegova zemlja smatra da su izraelska doseljenička naselja legitimna i da njihova izgradnja nije protivna međunarodnom pravu.

SAD je ranije, 6. decembra 2017. godine, priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, što nameće novu stvarnost koja ruši san o uspostavljanju palestinske države, bez obzira što bi ona bila “razasuta” i nepovezana.

Nakon izjave američkog zvaničnika, 176 izraelskih doseljeničkih naselja, u kojima živi oko 670.000 doseljenika, prema podacima palestinske Komisije za borbu protiv zida i doseljeničkih naselja (CRWC) pri Palestinskoj nacionalnoj upravi, steklo je američki legitimitet i sada su dio Izraela.

Prema podacima koje je Al Jazeera dobila od CRWC-a, na Zapadnoj obali se nalazi i 128 “divljih” naselja, 94 vojne i 25 industrijskih lokacija, kao i 25 lokaliteta za turizam i uslužne djelatnosti.

Sve više ‘divljih’ jevrejskih naselja

Prema istom izvoru, područje od 3.458 kvadratnih kilometara, od 5.664 kvadratnih kilometara teritorije Zapadne obale, klasificirano je kao zona “C” prema Sporazumu iz Osla, odnosno, nalazi se pod potpunom izraelskom kontrolom.

Prema tim podacima, 78 posto zone “C” našlo se na meti izraelskih vojnih i doseljeničkih mjera, s ciljem da se ovlasti Palestinske nacionalne uprave svedu na samo 3.332 kvadratna kilometra (2.967 kilometara na Zapadnoj obali i 365 kilometara u Gazi), što je 12 posto historijske kopnene površine Palestine, koja je iznosila 27.000 kvadratnih kilometara.

S druge strane, prema podacima izraelske organizacije B'Tselem, doseljenička naselja se danas prostiru na 10 posto površine Zapadne obale.

Osim toga, 160.000 hektara nalazi se pod kontrolom regionalnih vijeća doseljeničkih naselja te obuhvata veliki broj “divljih” naselja, koja ni Izrael nije legalizirao.

Dakle, površina područja pod direktnom kontrolom doseljeničkih naselja iznosi 40 posto od ukupne površine Zapadne obale, što čini 63 posto površine zone “C”.

Iako Zapadna obala ne spada u područje pod izraelskim suverenitetom, Izrael primjenjuje većinu izraelskih zakona na doseljenička naselja i doseljenike, navodi B'Tselem.

Etničko čišćenje nomadskih zajednica

Khalil Tafakji, kartograf iz Udruženje za arapske studije, objasnio je da američka legalizacija doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali, nakon legalizacije okupacije Jerusalema, znači da ona više nisu ratni zločin, u skladu s Četvrtom ženevskom konvencijom, već sastavni dio jevrejske države.

U skladu s tim, svaki napad na doseljenike jednak je napadu na državu Izrael.

Tafakji je skrenuo pažnju i na etničko čišćenje u područjima u kojima su smještene nomadske zajednice istočno od Jerusalema i pokrajinama na jugu i sjeveru, kao i na planove za izgradnju novih gradova.

Time se želi nametnuti nova realnost na terenu, a većina stanovnika Zapadne obale zamijeniti doseljenicima, kazao je on.

Kada je riječ o Jerusalemu, Tufakji je rekao da je američko priznanje grada kao prijestolnice Izraela uništilo šanse da se dio Jerusalema tretira kao palestinski glavni grad, jer je u cijelosti stavljen pod suverenitet okupacije.

Kazao je da je palestinska prisutnost u gradu postala simbolična.

U dvije oblasti oko četiri miliona Palestinaca

Palestinci mogu živjeti i graditi samo na devet i po kvadratnih kilometara, što čini 13 posto površine Istočnog Jerusalema, koja iznosi 72 kvadratnih kilometara, te 7,5 posto površine Jerusalema, koja iznosi 126 kvadratnih kilometara.

Odmah nakon okupacije Zapadne obale, u junu 1967. godine, Izrael je anektirao oko 7.000 hektara Zapadne obale i stavio ih pod kontrolu općine Jerusalem, počevši s primjenom izraelskog zakona na toj teritoriji i kršeći međunarodno pravo.

Broj palestinskih stanovnika u područjima koja su pripojena gradu danas iznosi najmanje 370.000 Palestinaca i oko 209.000 jevrejskih doseljenika, navodi B'Tselem.

Zavod za statistiku Palestine (PCBS) procjenjuje da broj Palestinaca na Zapadnoj obali iznosi 2,99 miliona stanovnika, dok se njihov broj u Pojasu Gaze procjenjuje na 1,99 miliona.

Izvor: Al Jazeera