Šta određuje dogovor Turske i SAD-a o Siriji

Zona sigurnosti će biti primarno pod kontrolom Oružanih snaga Turske (EPA)

Turska i Sjedinjene Američke Države postigle su u četvrtak sporazum o prekidu vatre, odnosno o suspenziji turske operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije.

Prema dogovoru, glavna stavka je povlačenje kurdskih jedinica iz “sigurne zone” koju treba uspostaviti turska vojska na sirijskom sjeveru.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i američki potpredsjednik Mike Pence predvodili su delegacije dvije države na trosatnom sastanku, nakon kojeg je objavljeno zajedničko saopćenje o postignutom dogovoru.

U saopćenju se navodi 13 stavki koje se odnose na tursku vojnu operaciju na sjeveru Sirije, njenim implikacijama i budućnosti.

Dogovorene stavke

1. Sjedinjene Američke Države shvataju legitimnu zabrinutost Turske za sigurnost njene južne granice i dvije države ponovo potvrđuju svoje odnose saveznica u NATO-u.

2. Dvije države priznaju kako dešavanja na terenu – naročito na sjeveroistoku Sirije – traže bližu koordinaciju na osnovu zajedničkih interesa.

3. Dvije države (Turska i SAD) održavaju svoju posvećenost zaštiti teritorija i naroda članica NATO saveza protiv svih prijetnji, u skladu s konceptom “Svi za jednog, jedan za sve”.

4. Dvije države ponavljaju svoju posvećenost zaštiti života i ljudskih prava vjerskih i etničkih zajednica.

5. Turska i SAD su posvećeni nastavku borbe protiv oružane grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL na sjeveroistoku Sirije, uključujući odgovarajuću koordinaciju raseljenih osoba sa područja koja su ranije bila pod kontrolom ISIL-a i iz pritvornih centara.

6. Turska i SAD se slažu kako protivterorističke operacije moraju biti ciljane samo na teroriste, njihova skrovišta, zaklone i pozicije, njihova oružja, vozila i opremu.

7. Turska strane preuzima odgovornost za osiguranje života i sigurnosti stanovnika svih naseljenih područja u zoni sigurnosti koju kontroliraju turske snage i potvrđuje kako će posvetiti najveću pažnju kako bi se izbjeglo nanošenje štete civilima i infrastrukturi.

8. Dvije države ponovo ukazuju na posvećenost cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Sirije i političkom rješenju pod vodstvom Ujedinjenih naroda s ciljem rješenja sirijskog sukoba, u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnsti UN-a 2254.

9. Dvije strane se slažu na stalnoj važnosti i efektivnosti uspostavljanja zone sigurnosti kako bi se bilo sigurno da su eliminirane brige Turske oko nacionalne sigurnosti, uključujući povlačenje teškog naoružanja Jedinica narodne zaštite – YPG i uništenje svih njihovih utvrđenja.

10. Zona sigurnosti će biti primarno pod kontrolom Oružanih snaga Turske i dvije strane će raditi na poboljšanju koordinacije kako bi se provele sve stavke koje se odnose na ovo pitanje.

11.Turska strana će (privremeno) suspendirati operaciju “Izvor mira” kako bi se osiguralo povlačenje YPG-a iz zone sigurnosti na 120 sati.

12. Kada mirovni proces bude obustavljen, SAD se slaže da ne nastavlja nametati sankcije na osnovu izvršne naredbe od 4. oktobra 2019. godine kojom se blokira imovina određenih turskih zvaničnika i zabrana ulaska određenih osoba koji su povezani sa situacijom u Siriji te će djelovati i konsultirati se sa Kongresom, po potrebi, na potvrdi napretka u postizanju mira i sigurnosti u Siriji, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2254 i, kada proces Izvor mira bude obustavljen, u skladu s tačkom 11, postojeće sankcije će biti ukinute u skladu s navedenom izvršnom naredbom.

13. Strane se slažu na saradnju kako bi se proveli svi ciljevi ovog saopćenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije