Šta nam holandski izbori mogu reći o Evropi?

Geert Wilders
Wilders je u junu 2018. najavio da kani organizirati takvo natjecanje, ali je odustao pošto je primio prijetnje smrću (AP)

Holanđani danas izlaze na izbore. Događaj koji inače ne izaziva ovoliko međunarodne pažnje vjerovatno će biti drugačiji ovog puta.

Islamofob i pripadnik krajnje desnice Geert Wilders, koji želi izvesti Holandiju iz Evropske unije, vodi u anketama. Ovo izaziva zabrinutost u Evropi: ako Wilders pobijedi, nakon Brexita i američkih predsjedničkih izbora to bi mogla biti odskočna daska za nacionalističke stranke na predstojećim francuskim i njemačkim izborima.

Ako Wilders, “čovjek koji je izumio Trumpa”, može biti toliko popularan, čak i u zemlji poznatoj po toleranciji i otvorenosti, čak i u zemlji sa solidnom ekonomijom, šta to znači za cijelu Evropu?

U skladu s tradicijom filozofa kao što su Erazmo Roterdamski i Baruch Spinoza, Holandija je uvijek bila ponosna na svoj identitet zasnovan na vrijednostima tolerancije i slobode.

U konkretnom holandskom kontekstu ova situacija postavila je osnovu za stav “živi i pusti druge da žive” po širokom spektru pitanja, dovodeći zemlju na čelo odbrane multikulturalizma i širenja ličnih sloboda.

Stav prema toleranciji

Do kraja 20. stoljeća ovaj stav prema toleranciji – pustite svakog da radi ono što želi – činio se duboko urezanim u holandski karakter. I tik nakon prijelaza milenija sve se to primijenilo.

Holandijom je u to vrijeme upravljala široka koalicija socijaldemokrata i liberala, a zemlja je uživala u periodu velikog ekonomskog prosperiteta.

Na izborima 2002. godine Pim Fortuyn, akademik koji je postao političar, dobio je ogromnu podršku zbog dvije stvari: napada na politiku široke koalicije uz opravdanje da je previše birokratska i da nije u dodiru s običnim ljudima te zbog toga što je islam proglasio inferiornijom kulturom.

Očito je igrao na kartu nezadovoljstva vladom koja upravlja zemljom na neemotivan i neideološki način.

Nakon toga je niz razvoja događaja – i u Holandiji i u inozemstvu – otvorio konzervu s crvima. Fortuyn je ubijen, kao što je i dvije godine kasnije, 2004, ubijen i režiser i antiislamski provokator Theo van Gogh.

Naredne godine Holanđani su na referendumu glasali protiv Evropskog ustava – čiji je ishod uglavnom ignoriran Lisabonskim sporazumom.

Toksični koktel

Na međunarodnom frontu Holanđani su se suočili s finansijskom krizom 2008, krizom u eurozoni, izbjegličkom krizom i krvavim napadima pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u Parizu i Briselu, odnosno u blizini Holandije.

Ovaj toksični koktel događaja potakao je rast Geerta Wildersa. On je prisvojio Fortuynovo naslijeđe usvajanjem ekstremnijih stavova prema tzv. prijetnjama islama te iskazivanjem žestokog nezadovoljstva prema vladajućim elitama i u Briselu i u Hagu.

On sebe predstavlja kao jedinog političara koji je stao u odbranu dobrobiti države, nacionalnog identiteta i granice. Tvrdi da to može ostvariti zatvaranjem džamija, zabranjivanjem Kur'ana i izvođenjem Holandije iz EU-a.

Paradoksalno, neko bi rekao da, “zahvaljujući” Wildersu, Holandija ostaje lojalna svojoj tradiciji bivanja pod lupom međunarodne pažnje – iako na drugačiji način.

Uzimajući u obzir njegovu antiislamsku, nacionalističku i izolacionističku agendu, Wilders se može smatrati pionirom trampizma.

Zajedničke osobine

Uz zanemarenje osobitosti svake zemlje i kulture, Wildersov projekt ima dosta zajedničkog sa drugim populističkim strankama i partijama krajnje desnice u EU-u: Nacionalnim frontom u Francuskoj, AfD-om u Njemačkoj, Slobodarskom strankom u Austriji te italijanskom Sjevernom ligom. Oni ponajviše dijele čvrstu kontrolu nad debatama o nacionalnom identitetu, imigraciji, Evropskoj uniji i ekonomskoj politici.

Populisti širom Evrope još nisu pobijedili na izborima – čak i ako Wilders pobijedi, to će imati samo simbolično značenje zato što je vrlo malo vjerovatno da će druge stranke biti spremne formirati koaliciju s njim – ali im već daje veliki podstrek. Širom kontinenta političke diskusije vode se prema populističkim uvjetima.

Ovogodišnja holandska predizborna kampanja predstavlja upečatljiv primjer. Premijer Mark Rutte iz Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD), stranke desnog centra, obećao je glasačima da neće formirati koaliciju s Wildersom nakon izbora, ali je pokušao pridobiti nekoliko Wildersovih pristalica slanjem otvorenog pisma u kojem poziva ljude da “doe normaal”, odnosno da se ponašaju normalno ili da odu.

Vođa holandskih demokršćana Sybrand van Haersma Buma podigao je ljestvicu na nacionalističkom frontu i ustvrdio da učenici u školama trebaju početi dan pjevanjem državne himne – prema njegovim riječima, najljepše i najstarije na svijetu.

Rasprave u Evropi

U skladu s očekivanjima, populisti tvrde da su oni jedini koji razumiju identitet, brige i potrebe naroda. Pronašli su neprijatelja, ustvari dva – islam i (EU) elite – koji sprečavaju povratak identitetu za koji se oni bore.

Nacionalisti i populisti prisilili su Evropu da raspravlja o identitetu, tradiciji i kulturi. Nacionalne vlade i evropski lideri dosad su to ili ignorirali ili kopirali.

Čak i ako se nadopunjuje dobrim ili samo solidnim upravljanjem, ignoriranje rasprava učinit će dio glasača trajno nezadovoljnim. Kopiranje odgovora populista značit će prihvatanje njihovih načina – kao što to primjer Brexita elokventno demonstrira.

Zbog toga je uglavnom nebitno pet mogućih scenarija za budućnost EU-a, koje je prošle sedmice predstavio predsjednik Jean-Claude Juncker. Sami po sebi nisu ni ispravni ni pogrešni, ali ne daju odgovor na pitanja o tradiciji, identitetu i kulturi.

Zasad je na populističkim partijama ne samo da postavljaju ta pitanja već i da daju odgovore na njih.

Ali, budućnost Evrope ovisi o njenom identitetu. Umjesto da se stidimo ili bojimo mi koji se ne slažemo s odgovorima koje populisti nude moramo imati hrabrost da potaknemo ovu raspravu.

I da konačno predložimo uvjerljive alternative onim odgovorima u koje Wilders i njegovi prijatelji populisti žele da vjerujemo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera