Šta je Tesla bez munja i gromova

Multimedijalna izložba “Nikola Tesla – Mind from the Future”, interaktivna priča o znanstveniku i izumitelju bez kojega bi svijet kakav danas poznajemo bio nezamisliv i neprepoznatljiv, održava se u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Meštrovićem paviljonu u Zagrebu.

Promocija ovog događaja započela je prije više od godinu dana, a ne radi se o znanstvenom postavu, već autorskom umjetničkom viđenju Teslina djela i života.

‘Umjetnik života’

“Njezin specifikum je što se bavi umjetnošću kao inspiracijom života, prateći Teslu kao umjetnika života. Ako kontekstualiziramo Teslu kao jednog od najsnažnijih znanstvenika i umjetnika istovremeno, kao i Leonarda. Možda je najbolja usporedba reći da za Leonarda svi misle uglavnom da je umjetnik, kao za Teslu da je znanstvenik, ali u biti se radi o genijalnim umovima koji su jednostavno integralni – i umjetnici i znanstvenici”, kaže Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe.

Tesla je, kaže, ‘sidrište’ kada vas nitko ne razumije i u 25 godina bavljenja umjetnošću te 11 godina bavljenja Teslom svaki puta joj je, kaže, ‘pružio ruku’ kada je htjela napraviti nešto slično.

Bandić najavio najveći Teslin toranj na svijetu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, jedan od pokrovitelja izložbe, naglasio je kako Tesla “nije bio Hrvat, Srbin, Mađar ili nešto drugo, on je bio kozmopolit, svjetski čovjek” te je najavio da će iduće godine na zagrebačkom jezeru Jarun biti postavljen najveći toranj Nikole Tesle na svijetu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je Tesla jedan od velikih umova koje danas poštuju i dive im se, a za života nisu doživjeli dovoljno priznanje. Tesla treba postani poseban uzor mladima u Hrvatskoj jer im trebaju takvi znanstvenici i kreativci kao nadahnuće da bi Hrvatska postala društvo znanja koje će cijeniti znanstvenike – u današnjem svijetu, kaže, moć ima onaj tko zna upravljati informacijama.

Stoga je ponovno naglasila da zagovara reformu obrazovanja koja će mlade i djecu potaknuti na kritičko razmišljanje, kreativnost, bolju komunikaciju i timski rad.

 

“Mi ovdje stvaramo jednu inscenaciju ideje što to znači biti kreativni um, Teslin um, kontekstualizirajući to u njegovom životu, što na neki način ‘disolva’ vrijeme i pokazuje kako su ideje važnije od prostora i vremena, kako su ideje te koje kontekstualiziraju društvo. To je jedan način na koji ja razmišljam, koji je hipertekstualan, znači vertikalan, nije lineran – prolaz je lineran, ali u svakom prostoru kroz pet inscenacija – film smo pretvorili u prostornu fresku s pet kazališnih inscenacija uz predstavu u pet činova, gdje vas svaka slika ideje društvenih promjena koje su Teslu motivirale da bude to što je, podsjeća na to kako sve počinje iz glave.”

Svijet koji je čovjek stvorio, navodi, spava u našim glavama i dok ga sami ne probudimo, preplavit će nas svijet iz nekih drugih glava.

Putevima najvećeg traga

“Jedino što s ovim želimo je aktivirati mlade i aktivirati polje kreativnosti u Hrvatskoj, da se probudimo, da prestanemo kukati i da uživamo u zemlji u kojoj živimo”.

Potez producentske kuće Real Grupe da se s kampanjom krene rano smatra dobrim jer je umjetnost kao važan stup društvenog razvoja, kako kaže, zanemarena.

U javnom sektoru, kaže, umjetnici imaju manje novaca, ali više slobode, a u ovom slučaju to je bio izazov drugačije vrste.

“Uđete u jedan projekt veličine igranog filma s ekipom koja nikad nije radila taj projekt, imate veliku odgovornost da ne izigrate sponzore jer su očekivanja vrlo poslovnog karaktera i kada u to uspijete uklopiti visoku umjetnost, mislim da je upravo tome pridonijela ta kampanja, zapravo to najavljivanje toga što želimo reći jer su nam se zahvaljujući toj kampanji prvi puta javili suradnici – prvi puta sam odlučila ne birati suradnike, nego su mi se suradnici počeli sami javljati i kroz procjenu sam ih sakupljala oko sebe. Tako da se ta kampanja prva pokazala izuzetno važna da bi uopće uspjeli jer mi smo zapravo rasli na krilima iščekivanja – iz dana u dan su nam doslovno prevoditelji i lektori došli u zadnji tren, kad su nam trebali. Nevjerojatna se sinergija ostvarila”.

Izložba će trajati do 20. ožujka. Nakon toga plan je Europa i SAD – gradovi u kojima je Tesla ostavio najveći trag. A onda i dalje.

I glumci vode kroz priču

“Budimpešta, Prag, Pariz i London u Europi i New York je njegov matični grad i Dubai kao svjetska izložba, kao mjesto rađanja novih trendova u kulturi. Mi mislimo donijeti naš pogled na to”.

Industrijski dizajner i muzejski savjetnik Sasha Machiedo s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta- među kojima je i vođenje projekata kao što su Paviljon SAD-a na Svjetskoj izložbi 2015., Giorgio Armani Retrospective, BMW Guggenheim Lab, Venice Art Biennale, Guggenheim New York i Bilbao te muzeografije na projektima Louvre Abu Dhabi i Guggenheim Abu Dhabi – direktor je projekta i kaže kako je ovo drugačije od klasičnih izložbi koje je radio.

“Ovo je više događaj, cjelokupna instalacija, znači tu naravno ima teme, razne sobe po temama, ali to je manje izložba, više instalacija – znači, umjetnost kao cijeli multimedijalni projekt u cijeloj zgradi.”

U izložbu su involvirani i glumci te drugi elementi koji na interaktivan način vode posjetitelja kroz specifičnu priču o Nikoli Tesli.

New York kao ‘Teslapolis’

“Glavne teme su aktivni dijelovi izložbe, znači gdje su suvremeni umjetnici postavili svoja djela i ti umjetnici su tu, u zgradi i čekaju posjetioce da s njima aktivno rade tu umjetnost, djelomično se čak nešto može uzeti doma proizvoda od tih radionica. Oni su svi inspirirani Teslom. Onda imamo dio koji je više o Tesli i negovom vremenu kako je živio po Europi, poslije toga došao u New York koji je sivi, relativno siromašan i onda taj dio koji volimo zvati “Teslapolis”, nakon što je izmjenična struja stigla u grad i kako se sve podiglo – boje, život, puno lakši život za sve i to je zapravo bio temelj da se New York razvije u ovo što je danas jer bez te struje, bez te snage nisu mogli biti ni neboderi ni liftovi jer preduvjet za sve to je bila Teslina struja.”

Priča sadrži i biografske elemente, uključuje i Tesline patente koji se mogu vidjeti na zidovima, ali više kao ‘kralježnica’ izložbe, dok je naglasak na doživljaju Tesle kao ‘mađioničara’ i specijalnog uma.

“Uz audio i vizualne efekte u prostoru više je sve o tom doživljaju Tesle, a ne za čitati o Tesli, za to imamo Tehnički muzej – ni ne pokušavamo biti Tehnički muzej.”

Producent izložbe Hrvoje Markešić kaže kako je bio velik izazov umjetničku ideju kroz scenografiju i tehnologiju provesti u autorski zamišljeni izričaj, da može pratiti zadanu umjetničku ideju.

“Sigurno možemo tvrditi da nikad u segmentu kulture scenografski ovakva izložba nije postojala niti je bila postavljena kod nas”, kaže Markešić.

Posjetitelji mogu sami pogledati izložbu i putem signalistike doznati sve o postamentima i elementima koji su izloženi te ‘ući’ u priču izložbe.

“Također im nudimo grupne obilaske, vođene ture po izložbi, gdje dobivate naratora koji vam objašnjava taj Teslin čaroban život od njegovog rođenja do boravka u Americi i na kraju smrti. To je jedna priča. Nećete ovdje vidjeti munje, nećete moći dirati generatore – ovo nije Tehnički muzej, nego izložba, autorovo viđenje teme koju mi prezentiramo na jedan zanimljiv način koji je napravljen na visokoj tehnološkoj, produkcijskoj razini”, zaključuje Markešić.

Izvor: Al Jazeera