Šta je iza iznenadne Al-Sisijeve posjete Washingtonu?

Ovo je sedma po redu posjeta egipatskog predsjednika Sjedinjenim Američkim Državama od kada je došao na vlast u ljeto 2014. godine (Reuters)

Piše: Mohamed Seif al-Din

Američki mirovni plan za Bliski istok, u medijima poznat kao „sporazum stoljeća“, izmjene Ustava ili pak oboje? Neka od ova dva pitanja zasigurno će biti tema razgovora iznenadne posjete egipatskog predsjednika Al-Sisija Washingtonu kako bi se sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

U kratkoj izjavi u petak, Bijela kuća je priopćila da će dvojica predsjednika u utorak razgovarati o „vojnoj i ekonomskoj saradnji i borbi protiv terorizma, kao i o regionalnoj ekonomskoj integraciji te dugoročnoj ulozi Egipta kao ključu regionalne stabilnosti“, ali bez navođenja detalja.

Ovo je sedma po redu posjeta egipatskog predsjednika Sjedinjenim Američkim Državama od kada je došao na vlast u ljeto 2014. godine, a peti sastanak sa američkim predsjednikom Trumpom od njegove inauguracije na mjesto predsjednika u januaru 2017. godine.

Al-Sisijeva posjeta Bijeloj kući (druga takve vrste u posljednjih pet godina), a koja se nije nalazila na Trumpovom dnevnom redu i nije najavljena ranije kao obično, dolazi u vrijeme kada se Egipat sprema za referendum o predloženim ustavnim amandmanima krajem ovog mjeseca. To bi trebalo omogućiti Al-Sisiju da vlada sve do 2034. godine, a vojska bi se postavila iznad države u svojstvu zaštitnika Ustava i građanske države.

Također, posjeta dolazi uoči obznanjivanja mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojem se odustajanje od mnogih konstanti palestinskog pitanja, kao što su pitanje Jerusalema i prava na povratak izbjeglica, prema informacijama koje su procurile u medije.

Sporazum stoljeća

Američki predsjednik održavanjem ovog sastanka s Al-Sisijem nastoji gurnuti „sporazum stoljeća“ prema naprijed, nakon zastoja i odgađanja njegovog obznanjivanja više puta, u svjetlu oklijevanja ključnih strana, poput Jordana, koji pokazuje kolebanje, i Palestinaca, koji se suočavaju s problemom unutrašnjih podjela i neuspjeha procesa pomirenja, uz egipatski medijaciju, između pokreta Hamas i Fatah, prema riječima Safei-Eldina Hameda, direktora Centra za američko-egipatske odnose.

Očekuje se kako će „sporazum stoljeća“ biti objavljen nekoliko sedmica nakon izraelskih izbora zakazanih za utorak, izjavio je u prošlu srijedu izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Danny Danon u intervjuu za američku tv-mrežu CNN.

Termin „sporazum stoljeća“ ušao je u političku i medijsku upotrebu s dolaskom Donalda Trumpa ne predsjedničku poziciju 2017. godine, s tim da još uvijek nisu obznanjene nikakve naznake vezano za prirodu ovog dogovora ili njegovih širih kontura.

Trump i njegov tim, koji nadzire određivanje detalja „sporazuma stoljeća“, vjeruju da će koraci koje je poduzela njegova administracija (Deklaracija o Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela u decembru 2017.) olakšati put pregovorima, s obzirom na to da je „pitanje Jerusalema uklonjeno iz pregovaračkih okvira“.

Al-Sisi je trenutno jedina osoba na koju se Trump oslanja kako bi „sporazum“ doveo do kraja, zbog njegovih jakih veza s Izraelom, bilo vojnih ili ekonomskih, prema riječima Abeer Kayed, profesorice političkih nuka u Washingtonu.

Vojna kampanja

„Američki predsjednik smatra da je Al-Sisi važan saveznik na Bliskom istoku, budući da ima značajnu ulogu u privođenju kraju ‘sporazuma stoljeća’, i to kroz iseljavanja koja provodi u sjevernom Sinaju“, izjavila je Kayed za Al Jazeeru.

Egipatska vojska nastavlja s rušenjem kuća na Sjevernom Sinaju u sklopu vojne kampanje pokrenute u februaru 2018. godine protiv organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) na Sinaju. U akcijama rušenja uništene su stotine hektara poljoprivrednog zemljišta i najmanje 3.600 stambenih i poslovnih objekata, prema saopćenju organizacije za ljudska prava Human Rights Watch u maju 2018. godine.

Sastanak između Al-Sisija i Trumpa mogao bi obuhvatiti ​​činjenje prvih ustupaka u pogledu Sjevernog Sinaja u korist uspostave alternativne domovine za Palestince, iako se to trenutno drži u tajnosti, smatra Kayed.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je u decembru 2017. izvještaj u kojem se zaključuje da je uspostava palestinske države na Sinaju, umjesto na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, temelj „sporazuma stoljeća“ i da sve politike koje provodi Al-Sisijev režim na Sjevernom Sinaju ukazuju na to da se vrše pripreme ovog područja za uspostavu palestinske države.

Vojna pomoć

Pitanje američke vojne pomoći (1,3 milijarde dolara godišnje) dobit će značajan prostor u razgovorima, s obzirom na to da Sjedinjene Američke Države s vremena na vrijeme koriste ovo pitanje kao elemenat pritiska na Egipat.

To čine veoma oprezno kako bi to ne bi utjecalo na egipatsko-izraelski mirovni sporazum, kao i na posebne privilegije za prelijetanje i prolazak kroz Sueski kanal te saradnju u borbi protiv terorizma.

„Ono što Al-Sisi želi od Trumpa jeste da vrati pomoć u potpunosti i iskoristi dogovore o oružju i povlastice koje je dobio smijenjeni predsjednik Hosni Mubarak“, izjavio je Safei-Eldin Hamed, direktor Centra za američko-egipatske odnose.

Egipat se oslanja na Washington za oko 80 posto svojih vojnih potreba, prema izjavi stručnjaka za Al Jazeeru.

Prije ove Al-Sisijeve posjete, u Washingtonu su u periodu od 20. do 22. marta održani bilateralni sastanci između pomoćnice američkog ministra odbrane Catherine Wilbarger i generalmajora Mohammada al-Kashkija, pomoćnika egipatskog ministra odbrane za međunarodne odnose.

Ustavni amandmani

Uprkos značaju koje gore navedene stvari imaju za Al-Sisija i Trumpa, glavni cilj ove posjete, kada se radi o Egiptu, jeste da Washington izrazi svoju podršku ustavnim amandmanima koje Al-Sisi namjerava usvojiti u narednom periodu, pojašnjava Mamdouh Al-Munir, direktor i osnivač Međunarodne akademije za političke studije i strategije.

Al-Munir je izjavio kako je ova posjeta „direktna poruka svima onima koji razmišljaju podići svoj glas protiv ustavnih amandmana u organima vlasti kako Washington stoji iza svoga čovjeka u regiji. To će primorati protivnike ustavnih amandmana da dobro razmisle prije poduzimanja bilo kakvih kontrapoteza, i to je ono što režim u Egiptu trenutno želi postići“.

Međutim, Trump nailazi na pritisak članova Kongresa u ovom slučaju, izjavio je Amin Mahmoud, član Centra za američko-egipatske odnose.

Mahmoud otkriva da je „američka senatorka (nije imenovao koja) napisala pismo Trumpu koje je potpisalo više senatora (nije precizirao o kome je riječ),  zahtijevajući od predsjednika da odbaci ustavne amandmane jer bi to moglo izazvati nestabilnost u Egiptu, što prije svega zabrinjava Ameriku u nastojanjima da se zaštite interesi Izraela“.

Nema mjesta ljudskim pravima

Što se tiče ljudskih prava u Egiptu, Trump se neće baviti tim pitanjem niti će to biti tema razgovora u Bijeloj kući. Pokretanje ove teme dovelo bi Al-Sisija u neugodan položaj zbog čega se američki predsjednik ne želi time baviti kako se unutar države ne bi suočio s kritikama da je saučesnik diktatorskih režima. Prema tome, Trump će to na to pitanje gledati kao na stvar koja se isključivo tiče Egipta, smatra Abeer Kayed.

U tom pogledu, američki list New York Times upozorio je na Trumpovu bezuvjetnu potporu Al-Sisiju, rekavši kako to nije u interesu Egipta ili Amerike.

NYT je u uvodniku prošlog ponedjeljka naveo kako ova podrška znači lišavanje Egipćana njihovih prava i stvaranje nove generacije ekstremista.

Izvor: Al Jazeera