Šta je fetva i kolika je njena snaga

Nakon fetve koju je u utorak izdao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, stižu i reakcije.

Reis IZ-a u BiH Mustafa ef. Cerić je fetvu izdao 48 sati prije napuštanja svoje funkcije. U fetvi se navodi da nije dopušteno vjerniku ni slušati, ni slijediti Adema Zilkića, zato što pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put krivi put.

Također, u fetvi stoji da Zilkić nanosi veliku sramotu muslimanima na cijelom Balkanu.

Zilkić je ovu fetvu nazvao ”budalaštinom”, te dodao da se reis Cerić ne može miješati u unutrašnja pitanje druge vjerske organizacije.

No, šta je zapravo fetva i ko ima pravo da je izdaje, istražio je reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Predsjednik Sabora islamske zajednice Safet Softić nije želio komentirati fetvu. 

Fetva bez snage

„Fetva je, ustvari, autoratitivno ili stručno mišljenje. S jedne strane, fetvu donosi autoritet koji vlada kompetencijama za to, to su stručne kompetencije, i ona je po svojoj pravnoj snazi – mišljenje“, kaže Mustafa Hasani sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Fetva ima svoju analogiju u katolicizmu i judaizmu.

U Katoličkoj crkvi odgovori koje na postavljena pitanja daje Kongregacija za nauk vjere nazivaju se ”responsama”.

 Isti proces postavljanja pitanja i dobivanja odgovora u judaizmu naziva se ”she'elot u-teshuvot”.

Neki smatraju kako fetva protiv Adema Zilkića neće popraviti stanje muslimana u Srbiji.

Dževad Hodžić sa Fakulteta islamskih nauka o tome kaže: ”Ja mislim da je svakome jasno da ova fetva koju reisu-l-ulema donosi u posljednji čas, s obzirom na istek svog mandata kao reisu-l-uleme i vrhovnog muftije, i u kojoj je praktično zaobišao instituciju fetva-i-emina, neće doprinijeti prevazilaženju podjela među muslimanima i dvije islamske zajednice u Srbiji, odnosno u Sandžaku.”

‘Tržište fetvi’

U postkomunističkom periodu u Bosni i Hercegovini pojavio se veliki broj internetskih stranica i časopisa koje „izdaju“ fetve.

Njima često rukovode svršenici fakulteta islamskih nauka iz muslimanskih zemalja.

Prilikom izdavanja, oni zaobilaze Vijeće za fetve Islamske zajednice, koje je ovlašteno za taj posao. 

Tako da danas, pojedinac može putem samo jednog klika na kompjuteru pronaći sebi odgovarajuću fetvu. Neki su to stanje nazvali “tržištem fetvi”, kazao je Karčić.

Šerijatski stručnjaci vjeruju kako svaka fetva ima svoje vremensku i teritorijalnu odrednicu. Za manje od 24 sata, novi reis u-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, preuzima funkciju.

Naredni dani će pokazati da li će i ova fetva ostati na snazi.

Izvor: Al Jazeera