Šta Indija duguje muslimanima nakon presude o džamiji Babri

Pitanje je kako će Indija postupati prema svojih 175 miliona građana muslimana (EPA)

Presudom Vrhovnog suda, koja je uslijedila nakon gotovo tri decenije, pravno je zatvoren jedan od najrazornijih vjerskih sukoba našeg vremena i utrt je put izgradnji hinduističkog hrama na tom mjestu, napisala je Barkha Dutt u tekstu objavljenom u listu The Washington Post, komentirajući odluku Vrhovnog suda Indije o spornom zemljištu džamije Babri.

Iako je reakcija na presudu za sada prigušena, treba proći neko vrijeme da se utvrdi je li uzrok tome umor, smjena generacije ili nesrazmjer moći između hindusa i muslimana, pošto bi ishod ponovo mogao biti smrtonosan, istaknula je Dutt, novinarka i voditeljica na indijskoj televiziji.

U tekstu navodi da stavljanje tačke na ovo pitanje zapravo ovisi o tome kako će Indija postupati prema svojih 175 miliona građana muslimana, jer će sve drugo osim istinske pravde ostaviti samo duboke ožiljke i rane.

Dutt piše da će ova odluka pružiti priliku vladajućoj stranci Bharatiya Janata (BJP) i vladi premijera Narendra Modija da dodatno povećaju svoje političke šanse, s obzirom na to da se se hram gradi uoči izbora u najvažnijoj indijskoj državi Uttar Pradesh. 

Iako nije bilo nasilja, protesta ili posebnog trijumfalizma od objave presude, ne bi trebalo napraviti grešku misleći kako se radi o ravnodušnosti, upozorila je.

Iskazati suosjećanje sa muslimanima

Ako to podrazumijeva da muslimani prihvate izgradnju hrama kralju Rami na tom lokalitetu, onda i hinduističke grupe moraju posvetiti jednaku pažnju sudu, koji je rekao da je rušenje džamije “ozbiljno kršenje vladavine zakona” i da je “muslimanskoj zajednici potrebno osigurati nadoknadu zbog nezakonitog uništavanja mjesta na kojem su obavljali molitvu”, dodala je.

Smatra kako će to biti moguće samo ako budu kažnjeni odgovorni za rušenje Babri džamije.

U ovom trenutku, ideolozi bi trebali pokazati velikodušnost i saosećanje sa građanima muslimanima u Indiji, navela je. Jedan od načina da se suzbije bilo koje likovanje većine jeste da Modijeva stranka preoblikuje najkontroverznije hinduističke politike.

Riješiti problem političke marginalizacije

Za početak, nove zakone koji su predloženi vezano za prava na sticanje državljanstva, prema kojima se državljanstvo povezuje s religijom i pruža mogućnost samo nemuslimanskim izbjeglicama ili imigrantima iz susjednih zemalja da postanu indijski državljani, potrebno je poništiti ili izmijeniti pošto su diskriminatorni prema muslimanima, napisala je.

Indija duguje svojim građanima muslimanima da se pozabavi rješavanjem problema političke marginalizacije koji je bio očit na izborima 2019. godine kada je vladajuća stranka predstavila samo sedam muslimanskih kandidata, a na izborima 2017. u državi Uttar Pradesh, gdje će se izgraditi hram, stranka nije predstavila nijednog muslimanskog kandidata, navela je Dutt.

Za postizanje stvarnog pomirenja, hram i džamija, koju je sud odobrio muslimanima na obližnjem mjestu, trebali bi biti otvoreni istog dana i uz isto slavlje, zaključila je na kraju teksta.

Izvor: Agencije