Šta Evropljani misle o zabrani ulaska muslimana

Javno protivljenje useljavanju državljana većinski muslimanskih zemalja nije ograničeno samo na SAD, pokazuje istraživanje Chatham Housea.

Istraživanje je provedeno 2016. godine, prije nego što je američki predsjednik Donald Trump donio diskriminirajuću zabranu putovanja za sedam većinski muslimanskih zemalja. Deset hiljada Evropljana odgovaralo je na pitanje da li se slažu da njihove zemlje zabrane ulazak doseljenika iz većinski muslimanskih zemalja.

U Poljskoj, gdje živi samo 0,3 posto muslimana, 71 posto ispitanika kazalo je da podržava takvu zabranu. Slijede Austrija, Mađarska, Belgija i Francuska sa 65, 64, 64 i 61 procenata pozitivnih odgovora.

“Postoje dokazi da i Trump i ove desničarske stranke odražavaju stav javnosti”, saopćili su iz Chatham Housea.

“Važno je napomenuti i to da je u većini tih zemalja [gdje je procent protivljenja visok] radikalna desnica snažna i želi pretočiti antimuslimansko raspoloženje u glasačke kutije, bilo na izborima 2017. godini ili na duži rok.”

Suspendirana odluka

Trump je izvršnom uredbom 27. januara zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Odlukom nižeg suda u Siattleu privremeno je zabranjena Trumpova izvršna uredba, nakon čega su advokati američkog Ministarstva pravde uložili žalbu Devetom oblasnom apelacionom sudu na tu odluku.

Vijeće od troje sudija iz Devetog oblasnog američkog apelacionog suda odbilo je 10. februara blokirati raniju odluku nižeg suda koja je suspendirala izvršnu uredbu.

Izvor: Al Jazeera