Šta će se desiti nakon ukidanja embarga na oružje Iranu?

Islamska Republika je u mogućnosti kupovati i prodavati oružje zahvaljujući nukleranom sporazumu iz 2015. godine (Reuters)

Piše: Mohammad Rahmanpour  

Ukidanje embarga na oružje jedan je od najvažnijih razloga koji je naveo Iran da ostane u nuklearnom sporazumu, uprkos neuspjehu zemalja potpisnica da ispune svoje obaveze, pored toga što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz istog te nametnule jednostrane sankcije Teheranu.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana izdalo je saopćenje u kojem naglašava da se od nedjelje automatski ukidaju sva ograničenja nametnuta na transfer oružja u i iz Islamske Republike.

Istaknuto je da za to nije potrebna nikakva izjava ili bilo koja druga odluka, jer ukidanje embarga stupa na snagu automatski, a da se države pridržavaju Rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani čestitao je iranskom narodu tokom u govoru u srijedu, nakon sastanka članova vlade u Teheranu, povodom okončanja embarga na oružje.

Finansijski problemi i ekonomska kriza

Opisao je taj datum kao “nacionalni dan”, pobjedu iranskog naroda i sramni poraz Sjedinjenih Američkih Država.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu, postignutom sa šest svjetskih sila 2015. godine i u skladu s Rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti UN-a, Iranu će se ukinuti embargo na oružje koje je Vijeće sigurnosti uvelo u martu 2007. godine.

Prema sporazumu, Iran će moći kupovati i prodavati konvencionalno oružje pet godina nakon potpisivanja sporazuma, odnosno 18. oktobra 2020. godine, a ukida se i zabrana za iranske rakete i raketni program osam godina nakon potpisivanja sporazuma, odnosno 2023. godine.

Stručnjaci vjeruju da Iran može iskoristiti priliku nakon ukidanja embarga na oružje, ali uz ograničene mogućnosti, i to iz više razloga.

Neki od njih su finansijski problemi i ekonomska kriza, koja ne dopušta trošenje ogromnih sredstava za kupovinu oružja.

Tu su i jednostrane američke sankcije kompanijama koje Iranu prodaju oružje, pored činjenice da Teheran ne želi kupovati sve vrste oružja, jer se može osloniti na vlastite kapacitete.

Prioritet opremanje zračnih snaga

Bivši komandant iranske Revolucionarne garde, general Hossein Kanani Moghadam, izjavio je za Al Jazeeru da Iran uglavnom teži novim tehnologijama i tehnikama zbog unapređenja svoje domaće industrije oružja, posebno u oblasti protivzračne i pomorske odbrane, a ne samo kupovini oružja.

Istakao je da je Iran, također, u stanju proizvesti rakete, tenkove, helikoptere i ratne avione, pa ne treba kupovati velike količine oružja.

Međutim, dodaje sagovornik, ne očekuje da će SAD izazvati krizu, posebno s Rusijom, jer je Iran već kupio sistem S-300, a može kupiti i S-400 ako to bude želio.

Opremanje zračnih snaga ove zemlje spada u prioritete kada su u pitanju planovi za nabavku oružja, jer je veliki dio iranske borbene flote stariji od 40 godina i potrebna joj je modernizacija.

Avioni lokalne proizvodnje, kao što su Kowsar, Saeqeh i Qaher 313, nemaju veliku sposobnost manevriranja u suprotstavljanju modernim borbenim letjelicama.

Prema stručnjacima, Iran može kupiti napredno oružje po niskoj cijeni stvaranjem konkurencije između Rusije i Kine.

U međuvremenu, ruski lovac Sukhoi Su-30, tenk T-90, projektili Sizzler ruske mornarice, kao i kineski lovac J-10 nalaze se na vrhu liste vojne opreme koja je potrebna Iranu.

S druge strane, Iran bi, također, mogao biti prisutan u izvozu svoje vojne industrije, od malokalibarskog oružja do raznih vrsta projektila, dronova, vojnih vozila, glisera i razarača.

Sirija, Irak, Afganistan i Venecuela, koje imaju bliske veze s Iranom, mogle bi biti među prvim partnerima u kupovini oružja.

Dogovori s ruskim i kineskim kompanijama

Naravno, bit će tu i tajnih partnerstava, s ciljem suprotstavljanja američkim pritiscima.

Politički analitičar Hadi Afqhi vjeruje da su Sjedinjene Američke Države zabrinute da bi Iran mogao biti više usmjeren na prodaju nego na kupovinu oružja, jer bi to moglo otvoriti vrata ekonomskoj ekspanziji, što će maksimalno smanjiti američki pritisak, na šta je ukazao i američki državni sekretar Mike Pompeo.

Afqhi je za Al Jazeeru izjavio da su kineske i ruske kompanije ranije sklapale dogovore o kupovini oružja s Iranom, a da su kompanije za proizvodnju oružja u Rusiji i Kini i dalje pod američkim sankcijama, stoga Iran neće imati problema s kupovinom.

Kada je riječ o novčanim transakcijama između Rusije i Kine s Iranom, dodao je, zemlje su se dogovorile da će zaobići američke sankcije trgujući u nacionalnim valutama ili slijedeći sistem robne razmjene.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je ranije, tokom prošlomjesečne posjete Rusiji, spominjao vojne dogovore između Teherana i Moskve, rekavši kako su dvije strane vodile konkretne razgovore o tom pitanju te dodao da “ćemo nastaviti te razgovore”.

Moderna tehnologija i obrnuti inženjeringom

“Još od prvog dana govorimo da od 19. oktobra neće biti problema za prodaju oružja Iranu”, rekao je Levan Jagharyan, ruski ambasador u Teheranu, vezano za dogovore o prodaji oružja između Irana i Rusije.

Pored Rusije, Kina s druge strane nastoji sklopiti sveobuhvatni sporazum s Iranom na period od 25 godina, a vojna pitanja i kupoprodaja oružja vjerovatno će biti njegov bitni dio.

Mala je vjerovatnoća da će ukidanje embarga na oružje Iranu dovesti do kupovine većih razmjera iz inozemstva.

Teheran će sklapati dogovore o kupovini oružja radi poboljšanja odbrambenih sposobnosti, kako bi potvrdio da se oslobodio tereta sankcija, unatoč američkim naporima se one nastave.

Također, Iran nastoji nabaviti modernu tehnologiju i unaprijediti svoje oružje obrnutim inženjeringom i kopiranjem stranih modela naprednog oružja.

Izvor: Al Jazeera