Šta bi Apple Watch mogao otkriti u slučaju Khashoggi?

Kompanija Apple mogla bi otkriti nove detalje u slučaju nestalog novinara (Al Jazeera)

Velike tehnološke kompanije našle su se na udaru kritika zbog prikupljanja velike količine podataka o korisnicima, koje su koristile u reklamne svrhe. Međutim, ovo može biti korisno ukoliko se podaci koriste na pravi način, odnosno ukoliko se, na primjer, koriste u svrhu tumačenja zdravstvenog stanja korisnika, ili kada se u sudnicama dokazuju činjenične okolnosti u istragama.

Slučaj nestalog saudijskog disidenta Jamala Khashoggija najistaknutiji je slučaj ovakve vrste, a Apple Watch bi mogao biti ključ rješenja njegovog nestanka.

Stalno praćenje

Strahovanja za privatnost korisnika povećana su nakon pojave digitalnih pomoćnika koji se mogu pretvoriti u samostalne uređaje. Ti pomoćni uređaji, koji se aktiviraju izgovaranjem riječi “OK Google” ili “Alexa” kako bi odgovorili na zahtjeve ili pitanja korisnika. Privremena memorija tih uređaja bilježi nekoliko korisnikovih riječi. Kada uređaj, nakon toga, čuje naredbu korisnika, aktivira tu memoriju kako bi razumio naredbu ili zahtjev.

Mnoge kompanije tvrde da su ti podaci tajni, odnosno da se privremena memorija ne šalje na servere i da ostaje samo na uređaju. Međutim, savezna država Arkansas je 2016. godine otkrila činjenice koje negiraju te tvrdnje. Sud je zahtijevao od kompanije Amazon da pošalje registar glasovnih naredbi jednog korisnika kako bi riješila ubistvo za koje su bile optužene dvije osobe.

James Bates, vlasnik stana u kojem se desilo ubistvo i prvooptuženi u ovom slučaju, tvrdio je da je otišao na spavanje nakon što je odgledao fudbalsku utakmicu sa žrtvom koji je bio njegov prijatelj. Dodao je da se iznenadio kada se probudio i vidio tijelo svog prijatelja u kadi. U nedostatku materijalnih dokaza koji dokazuju njegovu umiješanost u zločin, istražni organi su pribjegli tehnici, konkretno Batesovom telefonu, koji je otkrio da je vlasnik stana obavio te noći nekoliko razgovora i završio više poruka. Sudija je zatražio izuzimanja uređaja Echo iz stana, te uputio zahtjev Amazonu da pošalje glasovne naredbe kako bi utvrdio istinitost Batesovih tvrdnji.

Istražiteljima nije potreban glas korisnika kako bi utvrdili činjenice koje ukazuju na izvršioca zločina. Sportske narukvice mogu biti dovoljan dokaz kako bi se neko proglasio krivim ili nevinim u istrazi. Tako je postupio Viši sud savezne države Connecticut u slučaju kada je muž ubio ženu.

Richard Dabate je tvrdio da se vratio u stan petnaest minuta nakon izlaska, zato što je zaboravio prijenosni računar. Međutim, nakon što je čuo čudan zvuk na gornjem spratu, popeo se i ugledao nepoznatu maskiranu osobu. Kazao je da je u tom trenutku u stan ušla žena sa treninga i da ju je pokušao upozoriti da bježi. Međutim, napadač ju je ubio, a muža je zavezao i mučio, te nakon toga pobjegao.

Istražitelji nisu našli dokaze koji bi potvrdili ovu verziju. Međutim, sportska narukvica koju je nosila žena pokazala je činjenice koje se u potpunosti kose s pričom muža koji je kasnije optužen za njeno ubistvo. Supruga se vratila u stan tačno u 9.23 ujutro, a senzori kretanja su zabilježili da je nakon treninga ušla u garažu, a potom postavila videosnimak na Facebook. Utvrđeno je da je prešla više od 340 metara između 9.18 i 10.05 ujutro. Tada je njeno kretanje stalo.

Khashoggi i Apple Watch

Saudijske vlasti su potvrdile da je Khashoggi nosio pametni sat koji proizvodi Apple u trenutku ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Telefon je ostavio kod svoje vjerenice koja ga je čekala vani. To je dodano na spisak dokaza koji bi mogla riješiti slučaj.

Uz iPhone telefone i pametne satove Apple Watch dolazi aplikacija Health, koja bilježi broj koraka i pređenu udaljenost, koristeći senzore koji mjere kretanje i brzinu.

U slučaju ubistva u Australiji u aprilu 2018, supruga sina žrtve tvrdila je da je majku njenog njenog muža ubio naoružani napadač. Međutim, podaci Apple Watcha koju je nosila žrtva utvrdili su da je promjena otkucaja srca trajala samo sedam minuta. To znači da je nju do smrti izudarala osoba koja se nalazila u stanu. Za oružani napad je, kao prvo, bilo potrebno više vremena. Kao drugo, došlo bi do promjene u otkucajima srca. Naime, čovjek bio osjetio strah zbog pojave čudnih zvukova, a puls bi se pojačao zbog susreta s napadačem. Podaci pametnog sata pokazali su drugačiji razvoj događaja – naročito zbog toga što je kćerka žrtvinog sina tvrdila, koja je tada optužena za ubistvo, tvrdila da je sve to trajalo 20 minuta.

Pored ubrzanja pulsa, sat nam govori i o broju pređenih koraka i promjeni nadmorske visine.

Khashoggijev sat mogao bi otkriti nove detalje u slučaju njegovog nestanka. Njegov telefon je ostao vani, a sat je ostao povezan s iPhoneom Bluetooth vezom. Pretpostavlja se da je njegovo kretanje u konzulatu snimljeno i da je moguće pratiti njegov puls kako bi se došlo do novih saznanja.

Značajnu ulogu igra i model sata. Naime, uređaji nakon treće generacije omogućavaju i dodatne opcije. To znači da sat i bez telefona može ostvariti vezu s internetom. Ove detalje nisu javno objavili niti Khashoggijevi bližnji, niti istražitelji.

Kompanija Apple je važan činilac u ovom slučaju i može otkriti značajne podatke ukoliko omogući pristup serverima i izvlačenje podataka.

Izvor: Al Jazeera