Deseci poginulih u padu pakistanskog aviona

Najmanje 54 osobe poginule su u padu aviona Airbus A320 s 98 ljudi, koji se srušio tik prije nego što je trebao sletjeti u blizini naseljenog područja pakistanskog grada Karachija, saopćili su zvaničnici zračne agencije Pakistana.

Najmanje dva putnika aviona kompanije Pakistan International Airlines (PIA) koji je letio iz istočnog grada Lahorea preživjela su nesreću, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva za Al Jazeeru.

Glasnogovornik PIA-e Abdullah Hafeez naveo je da je na letu bio 91 putnik i sedam članova posade, koji su izgubili kontakt s kontrolom zračnog saobraćaja.

“Još je rano govoriti o uzrocima nesreće”, kazao je Hafeez za AFP.

Najmanje šest povrijeđenih osoba prevezeno je u bolnicu, ali još nije poznato hoće li preživjeti, saopćeno je ranije.

Ranije je članica porodice jednog putnika na tom letu za Al Jazeeru rekla da je uspjela kontaktirati s njim nakon nesreće.

Snimci objavljeni na državnoj televiziji prikazali su avion kompanije Pakistan International Airlines srušen u stambenom području.

Istraga traje

Istraga o uzroku pada aviona traje.

Premijer Pakistana Imran Khan bio je u nevjerici zbog nesreće.

“Šokiran sam i tužan zbog pada PIA-inog aviona. U kontaktu sam s direktorom kompanije Arshadom Malikom, koji je na putu za Karachi, kao i sa spasilačkim timovima na terenu jer je to trenutno prioritet. Saučešće i molitve za porodice žrtava”, rekao je Khan.

Fotografije objavljene na nacionalnoj televiziji pokazuju oblake dima iznad kuća u naselju u kojem se avion srušio. Na fotografijama se mogu vidjeti i vozila hitne pomoći koja nisu uspjela proći kroz uske ulice kako bi došla do mjesta nesreće.

Pakistan je prošle sedmice uspostavio domaće letove nakon višemjesečne obustave zbog korona virusa. Letovi se odvijaju uz smanjeni kapacitet kako bi se osiguralo jedno prazno mjesto između putnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije