Srušio se avion u Namibiji, 34 mrtva

Avion kompanije Mozambican Airlines, koji je letio za Angolu, srušio se u sjeveroistočnoj Namibiji i pritom su poginule sve 34 osobe koje su bile u njemu, saopćila je u subotu namibijska policija.

Avion na letu TM 470, koji je poletio u petak iz Maputa za angolsku prijestolnicu Luandu s 28 putnika i šest članova posade, izgubio je kontakt sa zračnom kontrolom, izvijestio je Mozambican Airlines.

Predstavnik namibijske policije izjavio je za Reuters da su spasilačke ekipe pronašle izgorjelu olupinu aviona u gustom grmlju Nacionalnog parka Bwabwate, nedaleko od granica s Angolom i Bocvanom.

“Avion je potpuno izgorio i nema preživjelih”, kazao je on. Mozambički dužnosnici su izjavili da je avion, Embraeer SA 190, nestao u petak u lošim vremenskim uslovima zbog kojih je i vidljivost bila slaba.

Namibijska policija je poslala spasioce u nacionalni park Bwabwata nakon što su je vlasti susjedne Bocvane obavijestile o rušenju aviona u toj oblasti, rekao je koordinator policije u regionu Kawango koja učestvuje u potrazi, navode agencije.

Potraga

“Zvaničnici Bocvane su nas obavijestili da su vidjeli dim u zraku i da su mislili da se na teritoriji njihove zemlje srušio avion, ali kada su došli do granice shvatili su da se nesreća dogodila u Namibiji”, kazao je on.

Mještani sela u tom regionu ispričali su policiji da su čuli eksplozije. On je dodao da se u avionu nalazilo 28 putnika i šest članova posade. Potraga za avionom, koji je nestao dok je letio iz Mozambika u Angolu, bit će teška zbog problematičnog terena koji je postao još nepristupačniji zbog obilne kiše koja je nedavno padala.

“Nema izgrađenih puteva i moramo polako da se probijamo kroz grmlje, što nam otežava posao”, ispričao je on. Avion je letio iz Maputa u Luandu u koju nije stigao. Posljednji kontakt sa kontrolom leta ostvaren je iznad sjeverne Namibije.

Predstavnik Mozambican Airlinesa Norberto Mukopa u petak nije mogao da precizira čiji su državljani bili u avionu, kao ni da li među njima ima zvaničnika vlade.

EU je 2011. godine zabranila avio-kompanijama iz Mozambika da koriste njen zračni prostor zbog velikih sigurnosnih nedostataka.

Izvor: Agencije