Srpska lista podržala novu Vladu Kosova radi ‘zaštite srpskog interesa’

U Skupštini Kosova u srijedu je izabrana nova Vlada, na čelu s premijerom Avdullahom Hotijem (Skupština Kosova)

Politička organizacija kosovskih Srba Srpska lista, koja djeluje pod pokroviteljstvom službenog Beograda, saopćila je da je podržala novu Vladu Kosova, “u cilju zaštite interesa srpskog naroda”.

Skupština Kosova je u srijedu, tijesnom većinom, za premijera izabrala bivšeg zamjenika predsjednika vlade i jednoig od čelnika Demokratskog saveza Kosova Avdullaha Hotija, piše Hina.

Za njega je glasao 61 od 120 zastupnika, uključujući 10 zastupnika Srpske liste, koji će u novoj Vladi imati dva mjesta – potpredsjednika i ministra za lokalnu samoupravu te ministra za zajednice i povratak.

Ukidanje taksi i recipročnih mjera

“U cilju zaštite interesa srpskog naroda, Srpska lista je podržala formiranje Vlade, u kojoj će naši ministri nastojati da se čim prije ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unaprjeđenja prava i položaja Srba”na Kosovu, saopćeno je iz Srpske liste.

Isitče se da će “nova Vlada ukinuti takse i ‘recipročne’ mjere” na uvoz robe iz Srbije na Kosovo te da se, “u skladu sa koalicijskimg sporazumom”, Vlada “obavezuje da će implementirati postignute sporazume u pregovorima… te poštivati prava srpskog naroda” na Kosovu.

U koalicijskom sporazumu, čije su izvatke objavili beogradski mediji, ne navodi se obaveza formiranja zajednice opština sa srpskom većinom.

Upravo je izostanak formiranja te zajednice jedna od ključnih primjedbi Srbije Kosovu, kojeg optužuje za nepoštivanje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. godine, postignutog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Podrška Grenella i Ambasade SAD-a

U Skupštini Kosova u srijedu je sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrana nova Vlada, na čelu s premijerom Hotijem.

Za zamjenike premijera izabrani su Besnik Tahiri iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Driton Selmanaj iz Demokratskog saveza Kosova, Albulena Bala iz Socijaldemokratske inicijative Kosova i Goran Rakić iz Srpske liste, koji je i ministar lokalne samouprave, prenosi Beta.

Glasanje na sjednici uslijedilo je nakon što je objavljena puna odluka Ustavnog suda Kosova da je dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara za sastav nove vlade u skladu s Ustavom Kosova.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell pozdravio je izbor nove Vlade Kosova i poručio da jedva čeka nastavak dijaloga.

“Pozdravljam novu Vladu Kosova i radujem se nastavku partnerstva s njima u dijalogu sa Srbijom”, naveo je Grenell u izjavi dostavljenoj medijima.

I Ambasada SAD-a na Kosovu poručila je da se raduje saradnji s novom Vladom i premijerom Hotijem na mnogim važnim pitanjima, prenosi Tanjug.

Kurti najavio brz povratak na vlast

Bivši premijer Kurti je o obraćanju građanima Kosova najavio da u četvrtak neće predati dužnost Hotiju, kojeg je je ranije kao premijer smijenio sa dužnosti svog prvog zamjenika.

Naglasivši da je njegov Pokret Samoopredjeljenje “prva i najveća stranka u Skupštini Kosova”, Kurti je rekao kako je tokom kratkog mandata na čelu vlade dokazao da je “moguće vladati bez Srpske liste i bez ovisnosti o njoj”.

Kurti smatra da je nova Vlada “protivzakonita” i najavljuje da će se brzo vratiti na vlast.

Kurti nije prošao glasanje o povjerenju 25. marta, nakon što se raspala koalicija Pokret Samoopredjeljenjejegove i Demokratskog saveza Kosova samo dva mjeseca od njenog formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka.

Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom korona virusa i bolesti COVID-19.

Demokratski savez Kosova je u međuvremenu dogovorio novu koaliciju i nominirao Hotija za novog premijera, a predsjednik Kosova Thaci ga je predložio Skupštini Kosova.

Izvor: Agencije