Srpska djeca u Vukovaru ostala bez paketića

A zašto bi muslimanima uopće smetali novogodišnji paketići za te oboljele osobe (AP)

Umjesto ovotjedne vesele podjele božićnih i novogodišnjih paketića djeci koja žive na području vukovarske gradske četvrti Sajmište, ista se pretvorila u svojevrstan skandal o kojemu priča cijela Hrvatska. Naime, prigodni dječiji paketići podijeljeni su samo djeci hrvatske nacionalnosti, ali ne i djeci srpske nacionalnosti.

Razlog tome je činjenica što se djeca srpske nacionalnosti, iz Osnovne škole Nikole Andrića, nisu pojavila na dodjeli paketića koja je organizirana u prostorijama Udruge branitelja Sajmište.

Iz ove škole ne žele davati nikakve izjave vezane za ovaj slučaj koji je još jednom ukazao na vukovarsku svakodnevicu.

Sporan prostor

U neslužbenim razgovorima s djelatnicima ove škole doznajemo kako je razlog tome odluka voditeljice nastave na srpskom jeziku i pismu koja je donijela takvu odluku strahujući od reakcije roditelja.

„Osnovni razlog svemu tome činjenica je što se podjela odigravala u prostorijama te braniteljske udruge tako da su voditelji smjene na srpskom jeziku donijeli takvu odluku. Pojašnjeno je to kako ima svakakvih roditelja i da se na taj način žele spriječiti neke njihove moguće reakcije“, kažu iz škole.

Ravnateljica škole Josipa Kotromanović ne želi davati nikakve izjave tim povodom.

U školi podsjećaju i kako su srpska djeca prošle godine primila božićne paketiće, ali da se tada njihova podjela organizirala u prostorijama škole. Prošle godine nije bilo nikakvih problema i sve je prošlo u najboljem redu.

OŠ Nikole Andrića, koja je vukovarskoj javnosti poznata i kao jedina neobnovljena osnovna škola u gradu, broji ukupno 230 učenika od kojih njih 110 nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu.  

Dar Grada Splita

Inače, ovo je druga godina zaredom da Udruga branitelja Sajmišta dijeli paketiće djeci iz ove gradske četvrti. Paketići su dar Grada Splita i gradonačelnika Splita Ive Baldasara djeci iz ovoga dijela Vukovara.

Predsjednik Udruge branitelja Sajmište Nikola Tarle kaže kako su svi veoma razočarani ovakvom reakcijom iz OŠ Nikole Andrića.

„Žao nam je što se sve tako odigralo. Koliko čujem od susjeda žao je i roditeljima i djeci koja su ostala bez paketića jer nema djeteta koje se ne bi obradovalo poklon paketiću. Nažalost, dio njih je, ne svojom voljom, ostao uskraćen za njih“, kaže Tarle.

Prema njegovim riječima osigurano je bilo ukupno 650 dječjih novogodišnjih paketića za djecu sa Sajmišta iz tri osnovne škole i to iz OŠ Nikole Andrića, OŠ Antuna Bauera i škole za djecu s posebnim potrebama Josipa Matoša. Trebala su ih dobiti djeca od prvog do četvrtog razreda, ali kako se učenici srpske nacionalnosti iz OŠ Nikole Andrića nisu pojavili na podjeli paketići su podijeljeni i dijelu starije djece.

Tarle kaže i kako su podjeli prethodili i sastanci na kojima je najavljeno da se dio djece neće pojaviti na podjeli. Napominje i da ovo nije prvi slučaj da učenicima OŠ Nikole Andrića nisu podijeljeni paketići. Naime, ove godine pred Uskrs Grad Split je također osigurao poklon paketiće za svu djecu i tada se također na podjeli nisu pojavila djeca srpske nacionalnosti. I tada je takva odluka bila donesena iz istih razloga.

Ostavimo rat iza sebe

„Rat je bio i prošao i sve to treba ostati iza nas. Trebamo se okrenuti budućnosti i zajednički djecu voditi prema njoj jer to je jedini način za bolje sutra svih nas. Iduće godine za Uskrs mi ćemo ponovno organizirati podjelu paketića i ponovno ćemo pozvati svu djecu, bez obzira na nacionalnost. Hoće li se pojaviti ili ne nije na nama. Nadam se kako će nagodinu odluka ipak biti drugačija“, rekao je Tarle.

Dodao je i kako su se na podjeli paketića pojavila sva djeca iz škole Josipa Matoša među kojima je bilo i srpske djece. Oni su uredno dobili svoje paketiće i nije bilo ničega spornoga.

Komentirajući ovaj događaj gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je ovakav postupak odgovornih iz škole.

„Podjela paketića uvijek je svu djecu, bez obzira na nacionalnost, činila radosnim i zadovoljnim. Sada imamo da je dio učenika dobio paketiće, a drugi dio iste škole nije. U pitanju je kriva procjena. Djeci ne smijemo uskraćivati veselje i radost“, rekao je Penava.

U isto vrijeme zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković kaže kako cijeli ovaj događaj ne treba predimenzionirati i smjestiti ga u okvire grada Vukovara i njegovu svakodnevicu.

„Treba uzeti u obzir i sredinu u kojoj živimo i sve što se ovdje događalo pa i kada je u pitanju dvojezičnost u gradu“, rekao je Milaković.

Izvor: Al Jazeera