Oglasi

Šrilančankama zabrana rada u S. Arabiji

Nakon pogubljenja kućne pomoćnice, Vlada u Colombu će postepeno isključivati mogućnost rada u Saudijskoj Arabiji.
Demonstranti u Šri Lanki su pozivali na oslobođenje Nafeeke, nakon što je osuđena za ubistvoReuters

Šri Lanka će postepeno zabranjivati ženama da rade kao kućne pomoćnice u Saudijskoj Arabiji, nakon što je jedna Šrilančanka pogubljena zbog smrti djeteta za koje se brinula, javila je Vlada iz Colomba.

Vlada je rekla da će podići donju granicu starosti za žene koje traže posao u Saudijskoj Arabiji sa 21 godine na 25, nakon čega planiraju potpuno zabraniti tu mogućnost.

"Postepeno gašenje jeste ideja", rekao je glasnogovornik Vlade Keheliya Rambukwella. "Ne možemo to zabraniti preko noći. To je proces, a podizanje starosne granice je dio tog procesa."

Osude

Colombo je povukao i svog predstavnika u Saudijskoj Arabiji kao odgovor na smaknuće Rizane Nafeek 9. januara, koja je 2007. godine osuđena na smrt zbog ubistva kćerke svog poslodavca.

Trećina od dva miliona šrilančanskih kućnih pomoćnica rade u Saudijskoj Arabiji, stoji u podacima Biroa za zapošljavanje te zemlje.

Mnoga domaćinstva na Bliskom Istoku zavise od domaćica iz arapskih i južnoazijskih zemalja.

U nekim slučajevima prijavljenog nasilja u domaćinstvu, pomoćnice su napale djecu svojih poslodavaca, nakon što su i same bile napadnute.

U slučaju Nafeek, ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije kaže da je dijete zadavljeno nakon svađe između pomoćnice i majke djeteta.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su osudile pogubljenje i način na koji je Saudijska Arabija riješila ovaj slučaj.

U izjavi pred smaknuće Amnesty International je rekao da se čini kao da Nafeek nije imala pristup advokatima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.