Šri Lanka vratila Velikoj Britaniji kontejnere s nedozvoljenim otpadom

Carina nije otkrila o kakvoj vrsti bolničkog otpada se radi (AFP)

Šri Lanka je vratila Velikoj Britaniji kontejnere s otpadom, za koji je vlada rekla da je dopremljen u suprotnosti s međunarodnim zakonima kojima se regulira transport opasnog materijala.

Carinici su kazali za AFP da je 21 transportni kontejner, u kojem se nalazilo do 260 tona smeća, prvo stigao u glavnu luku prijestolnice Colomba između septembra 2017. i marta 2018. godine te su dodali da su ti kontejneri otišli iz Šri Lanke u subotu.

U kontejnerima su se trebali nalaziti korišteni madraci, tepisi i sagovi, ali se u njima, također, nalazio i bolnički otpad, rekli su zvaničnici.

“Pošiljatelj je pristao da primi nazad 21 kontejner… Radimo na tome da osiguramo kompenzaciju od onih odgovornih za dolazak kontejnera u zemlju”, kazao je glasnogovornik carine Sunil Jayaratne.

Carina nije otkrila o kakvoj vrsti bolničkog otpada se radi, ali se u prethodno nezakonito uvezenim kontejnerima nalazili krpe, zavoji i tijela iz mrtvačnica, navode zvaničnici.

Hiljade tona nelegalnog otpada

Dodatna 242 kontejnera iz Velike Britanije, za koje vlada kaže da sadržavaju nezakonit otpad, čime se krši međunarodni zakon, i dalje se nalaze napušteni u istoj luci u zoni slobodne trgovine ispred Colomba.

Oni su pristigli 2017. i 2018. godine.

Vlada vodi spor protiv pošiljatelja kako bi uklonili 242 kontejnera iz zemlje.

Prošlogodišnja istraga Šri Lanke o gotovo 3.000 tone nelegalno uvezenog opasnog otpada je otkrila da je uvoznik ponovo poslao gotovo 180 tona tog otpada u Indiju i Dubai 2017. i 2018. godine.

Proteklih godina je nekoliko azijskih zemalja odbilo da ih bogate zemlje tretiraju kao mjesto za odlaganje otpada i vratili su kontejnere pune smeća koje je došlo iz inostranstva.

Izvor: Agencije