Šri Lanka: Raste broj žrtava napada u Colombu

Nakon što je nekoliko osoba podleglo ranama, broj poginulih u koordiniranom bombaškom napadu u nedjelju u Šri Lanki, za vrijeme katoličkog praznika Uskrsa, porastao je na 321, dok je više od 500 povrijeđenih, objavila je policija.

Serija bombaških napada za mete u Kolombu, prijestolnici Šri Lanke, imala je tri crkve i četiri hotela, među kojima su “Shangri-La”, “Kingsbury” i “Cinnamon Grand”.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napade, no glasnogovornik Vlade i ministar zdravstva Rajitha Senaratne okrivio je malo poznatu muslimansku grupu National Thowheeth Jama'ath – NTJ.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera naveo je kako je 40 osoba uhapšeno u vezi s napadima.

Preliminarni rezultati istrage pokazuju kako su samoubilački napadi na crkve i hotele izvedeni kao odmazda za napad na džamije na Novom Zelandu, rekao je ministar odbrane Ruwan Wijewardene Parlamentu Šri Lanke.

On je rekao da su za napad odgovorne dvije lokalne organizacije, prenosi Reuters.

U napadu na dvije džamije 15. marta u novozelandskom Christchurchu ubijeno je 50 osoba.

Vanredno stanje

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena objavio je da će u državi biti uvedeno vanredno stanje, kako bi se sačuvala sigurnost i esencijalne službe tokom istraga bombaških napada.

Sirisena je u ponedjeljak objavio uvođenje vanrednog stanja, čime snage sigurnosti dobijaju specijalne ovlasti, među kojima je i pravo na pretres i hapšenje pojedinaca.

Dodao je kako će ove mjere biti posvećene borbi protiv “terorizma”, a ne slobode izražavanja.

U ovoj azijskoj državi je 23. april dan žalosti, odlučeno je tokom sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, na čijem je čelu predsjednik Sirisena.

Ranije je objavljeno kako je najmanje 38 strani državljanin međi poginulima i oni su trenutno identificirani, objavio je ministar vanjskih poslova, te dodao kako se za još 14 osoba traga i strahuje se da su i oni među poginulima.

Navodi se kako je među poginulima po osam državljana Indije i Velike Britanije, četiri državljana Sjedinjenih Američkih Država te po dva državljanina Španije, Saudijske Arabije i Kine.

Ranije je objavljeno kako među žrtvama ima osoba iz Danske i Australije.

Interpol pomaže

Policija Šri Lanke pronašla je 87 detonatora bombi na glavnoj autobuskoj stanici u prijestolnici Kolombu u ponedjeljak, otkrio je glasnogovornik policije.

U ponedjeljak je eksplodirala još jedna bomba, koju su demineri pokušali deaktivirati u kombiju ispred crkve gdje se dan ranije dogodio napad.

Međunarodna policijska organizacija Interpol poslala je tim stručnjaka kako bi pomogli oko istrage napade, saopćeno je u ponedjeljak.

“Informacije koje bi pomogle u pronalasku osoba povezanih s ovim napadima mogle bi doći od bilo kuda u svijetu, zbog čega se Interpolova globalna mreža i baze podataka mogu pokazati veoma važnim, naročito za istražitelje na terenu”, kazao je Interpol u saopćenju.

Saobraćaj u glavnom gradu Kolombu u ponedjeljak je bio neobično rijedak, a vojnici s automatskim puškama stajali su ispred glavnih hotela i World Trade Centra u poslovnoj četvrti.

Izvor: Al Jazeera i agencije