Šri Lanka: Mrtvih 290, u napadu učestvovalo sedam bombaša samoubica

Šri Lanka, Napad
Nove sigurnosne mjere obuhvaćaju i zabranu dronova, sigurnosne snage nastavljaju s potragom za mrežom osoba koje su sudjelovale u napadima (EPA)

Policija je uhapsila najmanje 24 osobe u sklopu istrage samoubilačkih napada na Šri Lanki u kojima je poginulo najmanje 290 ljudi, a izvelo ih je šest ili sedam bombaša samoubica, rekli su zvaničnici, koji su objavili da novi policijski sat stupa na snagu u ponedjeljak navečer.

Ranije, vlasti su objavile da je broj mrtvih u nedjeljnim napadima na crkve i na luksuzne hotele u Šri Lanki porastao je na 290, a  ranjenih na oko 500.

Forenzički tim vlade Šri Lanke danas je saopštio da je sedam bombaša samoubica izvelo šest simultanih napada na tri crkve i tri luksuzna hotela u i oko Kolomba na Uskrs.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekara rekao je da uhapšene osobe, sve lokalnog porijekla, ispituje odjel za krivične istrage.

Broj poginulih preko noći se povisio jer je još ljudi umrlo u bolnicama od zadobivenih ozljeda, a pronađeno je još nekoliko tijela. 

Upozorenje ‘strane obavještajne agencije’

Izvor u Vladi je rekao da je predsjednik Maithripala Sirisena, koji je bio u inozemstvu u vrijeme napada, sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak ujutro.

Premijer Ranil Wickremesinghe će sudjelovati na sastanku, kazao je izvor.

Direktor nacionalne policije Pujuth Jayasundara je prije desetak dana objavio upozorenje nakon informacije “strane obavještajne agencije” da pokret NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planira izvesti “bombaške napade na velike crkve” i na indijsku ambasadu u Colombu.

NTJ se pročuo lani po uništavanja budističkih kipova.

Među poginulima je najmanje 35 stranaca, državljana Kine, Holandije, Portugala, SAD-a  i Velike Britanije.

Stotinjak izgreda protiv kršćana

Indija je potvrdila smrt troje svojih državljana.

Nacionalni savez evangelističkih kršćana na Šri Lanki zabilježio je stotinjak izgreda protiv kršćana na tom otoku, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta.

Vlasti su prošle godine proglasile 12-dnevno vanredno stanje kako bi se obračunale s muslimanskom pobunom u centru zemlje.

“Zadnjih godina bilo je nasilja i stalnog zastrašivanja kršćanske zajednice na Šri Lanki. No, dosad nije viđeno ništa ovakvih razmjera i siline”, izjavio je za AFP Rucki Fernando, aktivist za ljudska prava.

Izvor: Agencije