Šri Lanka: Budistički monasi osudili nasilje protiv muslimana

Budistički monasi posjetili su džamije tokom molitve petkom kako bi izrazili solidarnost s muslimanima (AFP)

Stotine budističkih monaha i aktivista okupile su se na protestima u najvećem gradu Šri Lanke Colombu kako bi izrazile negodovanje zbog antimuslimanskih nereda u kojima su poginule najmanje dvije osobe, nakon čega je Vlada proglasila vanredno stanje širom zemlje.

Front Bhikku objavio je da je organizovao mirne proteste protiv onoga što su nazvali “građanskim sukobima koji ugrožavaju nacionalno jedinstvo”.

Umjereni budistički čelnici i kriketaši osudili su nasilje koje je izbilo u gradu Kandyju i okolini, a nekoliko korisnika društvenih medija objavilo je fotografije budističkih monaha koji su posjetili džamije tokom molitve petkom kako bi izrazili solidarnost.

 

 

U međuvremenu, počele su se smirivati tenzije u muslimanskim četvrtima koje su bile pogođene neredima u oblasti Kandy. Mnoge prodavnice otvorene su nakon što je vojska spriječila daljnje napade budističkih grupa u toj regiji.

Paljenje džamija

Neredi su počeli u ponedjeljak, kad je pripadnik većinskog naroda Sinhaleza preminuo u bolnici nakon što ga je prethodno napala grupa muslimana.

Tenzije su porasle kad je u utorak pronađeno tijelo jednog muslimana zakopano ispred zgrade.

Grupa Sinhaleza počela je paliti džamije, trgovine i automobile u vlasništvu muslimana u Kandyju i drugim mjestima.

Vlada je proglasila vanredno stanje, uvela policijski sat i rasporedila vojsku kako bi pojačala policijske patrole.

Policija je saopćila da je glavni pokretač nereda uhapšen, kao i 145 drugih.

Uhapšeni je identifikovan kao Amith Weerasinghe, Sinhalez, koji je poznat po antimuslimanskim stavovima i zapaljivoj retorici na društvenim mrežama.

Približno 75 posto stanovništva Šri Lanke čine Sinhalezi, koji su većinom budisti, dok devet posto stanovništva čine muslimani.

Izvor: Agencije