Oglasi

Srezani bonusi evropskim bankarima

Bonusi smanjeni na iznos godišnje plate, kao odgovor EU-a na javni bijes zbog velikih primanja bankara u vrijeme krize.
Nova pravila su udarac za Britansku Vladu, koja se odavno protivi apsolutnim ograničenjimaReuters

Vrhovni zvaničnici Evropske unije usvojili su paket finansijskih zakona, među kojima je i ograničenje za godišnje bonuse koje primaju bankari, u nadi da će odgovoriti na javni bijes zbog pohlepe finansijskog sektora u vrijeme krize.

Bonusi su ograničeni na iznos jednak osnovnoj godišnjoj plati, a isplata dvostrukog iznosa bit će moguća samo ako se s tim složi velika većina dioničara banke.

Sporazum je postignut između predstavnika članica Evropske unije i Evropskog parlamenta nakon razgovora koji su trajali do duboko u noć sa srijede na četvrtak.

"Izmjena bankarskih pravila u EU-u znači da će banke u budućnosti imati dovoljno kapitala i kvalitativno i kvantitativno, kako bi mogle izdržati šokove. To će omogućiti zaštitu poreskih obveznika širom Evrope", rekao je irski ministar finansija Michael Noonan, koji je vodio pregovore u ime 27 vlada.

Šefovi banaka trenutno mogu dobiti bonuse čiji je iznos nekoliko njihovih godišnjih plata, jer do sada nije postojalo ograničenje.

Udarac za Veliku Britaniju

Evropom se širi javni bijes zbog činjenice da direktori finansijskih institucija primaju ogromne bonuse u vrijeme krize, kada države spašavaju banke od propasti.

Nova pravila su udarac za Britansku Vladu, koja se odavno protivi apsolutnim ograničenjima te vrste.

London, finansijska prijestolnica regije, u kojoj je 144.000 ljudi zaposleno u bankarskom sektoru, pretrpjet će najveći udarac.

Irska, koja je na čelu rotirajućeg predsjedništva EU-a, sada će predstaviti dogovor državama članicama.

Za konačnu ratifikaciju sporazuma potrebna je podrška većine zemalja EU-a.

Očekuje se da će predstavnici parlamenata i vlada odobriti sporazum, iako još nije jasno kakav će stav zauzeti Velika Britanija.

Ukoliko London ne podrži novi paket zakona, on bi ipak mogao biti usvojen takozvanom kvalificiranom većinom drugih članica EU-a.

Izvor: Agencije