Sredovječne Špance izdržavaju roditelji

Španci u nedjelju izlaze na lokalne izbore. Vladine mjere štednje i visoka stopa nezaposlenosti – ključna su pitanja. Iako ima znakova ekonomskog rasta, mnogi građani su i dalje skeptični prema ocjeni da je država na putu oporavka.

Četrdesetogodišnji David ima stalni posao. A to je potraga za radom koji se plaća u Madridu. Donedavno je radio kao honorarni vozač. Sada kuca na vrata svih dostupnih firmi – od agencija za nekretnine do barova u naselju. Ali, smatra da je sretniji od mnogih, jer njegova žena ima stalan posao, dok on dobija 360 eura sa biroa – pogodnost koju nemaju svi nezaposleni.

„Ima i gorih slučajeva od mojeg. Ljudi koji već godinama nemaju posao, ne dobijaju nikakvu pomoć od države. Bolje je zaraditi 250 ili 350 američkih dolara nego nemati nikakvih primanja. Taj se novac može zaraditi, ali ne možete od njega živjeti. Imate posao, ali ste i dalje siromašni“, kaže David Corrales.

Španska vlada insistira da radi sve što može da bi ljudima poput Davida pomogla u traženju posla. Premijer Mariano Rajoj, predviđa da će ove godine biti otvoreno 600 hiljada novih radnih mjesta, na osnovu dosadašnjih ekonomskih pokazatelja.

Jedan čovjek i 2.500 prijava za posao

Tokom prvog kvartala ove godine, španska ekonomija je porasla 0,9 posto. Vlada prognozira da će rast do kraja godine skočiti za gotovo tri posto i tvrdi da to pomaže u borbi protiv nezaposlenosti. Zvanični podaci govore o padu stope na 23 posto u martu, sa 25,1 posto iz istog perioda prošle godine.

Međunarodni monetarni fond prognozira da će stopa nezaposlenosti u narednih pet godina ostati iznad 20 posto.

To zvuči istinito 50-godišnjem Manuelu, koji, nakon što je izgubio posao publiciste, preživljava zahvaljujući pomoći roditelja i prijatelja.

„Poslao sam 2.500 prijava za posao, svim mogućim kompanijama, nudeći se za bilo kakav posao – zaštitara, blagajnika, prodavača i nisu me čak ni nazvali zbog mojih godina“, kaže Manuel Lechon.

Većina zaposlenih u martu dobila je samo privremeni posao.

„Stvaramo veoma nepouzdane poslove, naročito za mlade. Plaće su veoma niske, 30, 40 posto ispod prosjeka prije krize, tako da situacija na tržištu rada nije dobra. Problem je što postoji armija nezaposlenih i ponuda za svega nekoliko vrsta poslova“, kaže ekonomista Carlos Diez.

David je u međuvremenu dobio poziv od agencije za zapošljavanje i ide na razgovor naredne sedmice. Ne zna šta bi trebao raditi, ali mu sama ideja o zaposlenju daje nadu – nešto što mnogi među milionima nezaposlenih Španaca- nemaju.

Izvor: Al Jazeera