Srednjoškolke priznale incident u vrtiću

Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva (Al Jazeera)

Nakon medijskih navoda o incidentu u sarajevskom vrtiću Dječiji grad, u toj ustanovi je u četvrtak održan sastanak roditelja djevojčice koja pohađa vrtić, odgajatelja, predstavnika stručnih organa i uprave Javne ustanove Djeca Sarajeva i Srednje medicinske škole (SMŠ) Jezero, kao i triju učenica ove škole i njihovih roditelja.

Cilj je bio da se utvrdi objektivna slika o događaju te o tome ko treba da snosi odgovornost.

Epilog je uslijedio nakon trosatne diskusije po dobrovoljnom priznanju učenica Srednje medicinske škole da snose odgovornost za neprimjereno i nedolično ponašanje prema djeci predškolskog uzrasta (smijeh i aluzije na poljubac u usta između dječaka i djevojčice), javila je agencija Fena.

Izvinjenje roditeljima

Učenice su kazale i da im nije bila namjera da takav čin ima negativne posljedice, a naročito ne traume po djecu, uz opravdanje da se sve odvijalo u kontekstu šale, što ne umanjuje težinu ovog incidenta, saopćila je uprava Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Roditeljima je potvrđeno da će Stručni organi škole (Nastavničko vijeće) razmatrati sve ustanovljene činjenice i na taj način izreći adekvatne disciplinske mjere prema svojim učenicama.

Učenice i njihovi roditelji uputili su iskreno izvinjenje roditeljima djevojčice koja je žrtva u spomenutom događaju, uz žaljenje što su svi na ovakav način bili involvirani u slučaj, ali u nadi da će iz ovoga biti izvučene pouke koje će ubuduće prevenirati neželjene incidente.

Javna ustanova Djeca Sarajeva će u petak sazvati vanrednu sjednicu menadžmenta i Pedagoški savjet kako bi se sagledali svi eventualni propusti predškolske ustanove koji su doprinijeli događaju.

Pismo majke

“Uz međusobno uvažavanje i razumijevanje svih sagovornika, čitav događaj, ipak može poslužiti kao dobar primjer da, ukoliko se stvari tretiraju na ispravan i odgovoran način, u cilju sagledavanja cjelokupne istine, negativne posljedice i reakcije mogu se kanalisati u pozitivnom smjeru i poslužiti kao preventivna mjera. U tom kontekstu, Javna ustanova Djeca Sarajeva upućuje iskreno izvinjenje roditeljima što se ovakav nemio događaj uopće desio”, navedeno je u saopćenju ustanove.

U srijedu je Selma Bogilović, majka spomenute djevojčice uputila medijima otvoreno pismo u kojem je iznijela sve činjenice o nemilom događaju.

Majka je u tekstu, između ostalog napisala i to da su njenoj malodobnoj kćerki, dok je čekala druga iz vrtića u hodniku, prišle tri učenice Srednje medicinske škole Jezero, koje u njenom vrtiću obavljaju praksu i da su je “na silu uvukle u toalet i tjerale da se ljubi sa svojim drugom”.

Nakon istupa majke, direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva, u čijem sastavu djeluje vrtić Dječiji grad, Mirjana Jovanović-Halilović kazala da nikako nema namjeru zataškavati ovaj slučaj, već da stvari namjerava izvesti na čistac.

Izvor: Al Jazeera i agencije