Srednjoškolci spajaju Kinu i Ameriku

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država često su zategnuti. Peking i Washington se međusobno optužuju za krađu trgovinskih i tehnoloških tajni. Ali, u južnoj Kini robotska tehnologija spaja te države – putem partnerstva između srednjoškolaca.

U takmičenju iz visoke tehnologije, koje uključuje učenike iz Kine i Sjedinjenih Država, radi se na viziji sportske budućnosti, a glavni atletičari su roboti.

“Radi se o zajedničkom napretku, o pomaganju svima da ostvare najbolje što mogu. I mislim da svi iz ovoga mogu učiti”, kaže Katie Yang, učenica iz SAD-a.

Iako su na tehnološkom tržištu ove zemlje žestoki rivali, ovdje je cilj razmjena informacija i tehnoloških rješenja. Robotski sport je počeo u Sjedinjenim Državama prije 20 godina. Kinezi su u tome tek od 2012. Nacionalni ponos bio je na kocki.

Dobro uložen novac

“Odlično je naše znanje podijeliti sa njima. Veoma su iznenađeni kada vide našu tehnologiju. I oni će vjerovatno napredovati u narednim godinama”, kaže Kylie Pratt, učenica iz SAD-a.

Obje grupe su imale šest sedmica za dizajn i izradu robota, programirajući ih za različite sportske discipline. Izvan takmičenja naglasak je na mentorstvu.

Yang Wida jedan je od učesnika. Kaže da mu je ovaj događaj očvrsnuo ambiciju da postane naučnik.

“S obzirom na to da su roboti veoma interesantni i stimulirajući, moje kolege i mene zanima nauka i tehnologija”, kaže Jang Qida, učenik iz Kine.

Međunarodni robotski sport je skup. Sponzori i grupe nastavnika i roditelja u Sjedinjenim Državama doniraju novac za budžete koji mogu dostići čak 120.000 dolara. A danas to izgleda kao dobro uložen novac.

Izvor: Al Jazeera