Srebro za Sandru Perković na atletskom SP-u

Sandra Perković je u prvoj, trećoj i petoj seriji pogodila mrežu, a do medalje stigla u šestoj seriji (EPA)

Hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je srebrnu medalju na finalu bacanja diska na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Bolja od nje bila je Kubanka Denia Caballero sa 69,28 metara, hicem koji je zabilježila u drugoj seriji.

Hrvatica je do srebra došla u posljednjoj seriji, s rezultatom od 67,39 metara, dok je treća Njemica Nadine Mueller sa 65,53 metara.

U prvoj seriji je pogodila mrežu, da bi u drugoj seriji disk bacila na 65,35 metara, što je u tom trenu bilo dovoljno za treće mjesto.

Perković je i u trećoj seriji pogodila mrežu; u četvrtoj bilježi najbolji hitac do tada – 65,37 metara, da bi se i u petoj seriji ponovila scena iz prve i treće – pogođena mreža.

‘Disk je bio prebrz’

Perković je u posljednju seriju ušla kao trećeplasirana, da bi je posljednjim hicem “pretekla” Kubanka Yaime Perez (65,46 metara).

Ipak, u posljednjem pokušaju zabilježila je rezultat 67,39 i zauzela drugo mjesto.

Caballero je u Peking stigla s najboljim rezultatom sezone (70,65 metara), a da joj je ovo najbolja godina u karijeri potvrđuje da je svih svojih 10 najboljih hitaca izvela upravo u 2015. godini.

U finalu je izvela svoj treći najbolji hitac u karijeri.

Sandra Perković je nakon osvajanja srebrne medalje u Pekingu izjavila za Hrvatsku televiziju kako je zadovoljna iako nije odbranila naslov prvakinje osvojen prije dvije godine u Moskvi.

“Natjecanje je bilo teško za mene. Bila sam u jako dobroj formi, koju danas nisam mogla realizirati. Ponekad nije dobro biti u jako dobroj formi, disk je bio prebrz i nije htio proći kroz mrežu, a znam da bi svaki hitac, da je prošao mrežu, bio jako dalek. Kada netko u mojoj poziciji dođe na veliko natjecanje, tada ne može kalkulirati, ali u drugoj seriji sam išla na sigurno, pa je disk otišao previše lijevo, što također nije bilo dobro. Kada sam u šestoj seriji bila na četvrtoj poziciji, to je bilo najgora moguća situacija. Tada sam rekla sama sebi: ‘OK, stvari stoje tako kako jesu, ali bez medalje ne možeš kući.’ Bacila sam u takvoj situaciji 67,5 metara, pa možete samo zamisliti što sam mogla u prvih pet”, kazala je ona.

Čestitke za Caballero

“Moram čestitati Deniji Caballero, koja je fantastično otvorila natjecanje. Nisam se prepala, srce je željelo zlato, ali nakon svjetskog srebra, ne mogu biti žalosna. Izgleda da smo Blanka [Vlašić] i ja tragičarke ‘Ptičjeg gnijezda’, došle smo ovdje u najboljoj formi, a vraćamo se sa srebrima. Ali, ako je to najgore što nam se može dogoditi – neka”, rekla je Sandra Perković, prenosi Hina.

Ona je imala problema s izbačajem tokom čitavog natjecanja, u prvoj, trećoj i petoj seriji njen disk je završavao u mreži s desne strane, baš kao i dva hica tokom zagrijavanja, dok je u drugoj seriji bacila 65.35 metara, s tim da je disk završio na samom lijevom rubu sektora, dok je u četvrtoj bacila 65.37 metara.

Ipak, u posljednjoj seriji smogla je psihičke snage za najbolji hitac natjecanja od 67.39 metara, koji joj je donio srebro.

“Trener mi je rekao kako su svi hici koje sam bacila tehnički bili savršeni. Jednostavno, krug je bio malo prebrz. To su ti hici koji imaju jako veliku silu, koji ‘izvuku’ disk stotinku ranije. Da je disk izašao stotinku kasnije, pogodio bi sektor i išao bi jako daleko. To je tako kada ste u vrhunskoj formi, to vam je kao dvosjekli mač. Još sam jučer imala malu temperaturu, što me je malo i omelo, ali danas sam se probudila svježa, odmorna i voljna i najvažnije mi je da sam dala sve od sebe”, rekla je.

“Do kraja sezone još me očekuju nastupi na ‘Hanžeku’ i u Bruxellesu. To su mitinzi na kojima volim bacati i pokazat ću za što sam sve spremna”, zaključila je Sandra Perković.

Lični rekord Sandre Perković iznosi 71,08 metara.

Brojne medalje

Dug je spisak medalja koje je ova hrvatska atletičarka osvojila u proteklih nekoliko godina.

Olimpijska je pobjednica iz Londona (2012) te svjetska prvakinja iz Moskve od prije dvije godine.

Od 2010. do prošle godine, na tri evropska prvenstva (Barcelona, Helsinki, Zurich) bila je na najvišoj stepenici podija, a tako je bilo i prije dvije godine na Mediteranskim igrama u Mersinu.

Svjetski rekord u ovoj disciplini postavila je Gabriele Reinsch iz Istočne Njemačke, koja je 9. juna 1988. godine zabilježila rezultat od 76,8 metara.

Izvor: Al Jazeera i agencije